ISLAM. Majblomman ska hjälpa barn som har det svårt. Hur går det ihop med att köpa in burkinis till skolflickor? En storm av kritik fick Hässleholms kommun att backa från att tillhandahålla burkinis. Majblommans generaldirektör Lena Holm har nu uttalat sin mening efter flera dagars tystnad.

Majblommeföreningen i Hässleholm använde intäkterna från barnens försäljning av majblomman till inköp av burkinis, som skolorna har kunnat låna ut till muslimska flickor för att de ska få delta i simundervisning.

Majblomman är en barnhjälpsorganisation som bekämpar barnfattigdom i Sverige. Många har som kär tradition att stötta barn som säljer majblommor och köper varje år den lilla blomman. Men efter att det blev känt att Majblomman har sponsrat burkinis till Hässleholms kommun, har många blivit rejält upprörda. Kritiken har haglat om att främja kvinnoförtryck och islamisering i Sverige. Kommunen drog tillbaka utlåningsmöjligheten i skolans regi och de som vill ha burkini får tillhandahålla detta själva, inte genom skattepengar.

Hållit sig undan
Det var Majblommans lokalförening som hamnade i fokus. Men de hänvisade till chefen på huvudkontoret i Stockholm. Tidningen SKD har under flera dagar försökt få ett svar av generaldirektör Lena Holm, och fick till slut ett svar i ett blogginlägg. Hon skriver att skolorna i Hässleholm fått ta emot många nyanlända elever som enligt skollagen måste klara simkunnighetsprov för att få godkänt betyg i idrott. ”Det är i korthet bakgrunden till att skolhälsovården för två år sedan vände sig till Majblomman med en förfrågan att köpa in 3 stycken heltäckande baddräkter för utlåning, så kallade burkinis”, skriver Lena Holm.

Oroliga för betyg
Enligt Holm hade frågan kommit upp i enskilda samtal mellan högstadietjejer och skolsköterska.

”Flickorna var oroliga för sina betyg. Majblommans volontörer har uppdraget att se till alla barns bästa”, skriver Lena Holm.

Därför ville Majblommeföreningen i Hässleholm ge alla elever chansen att lära sig simma, menar hon. ”Simkunnighet ger en faktisk livförsäkring som de flesta av oss tar för given”, och tillägger att gymnasiebehörighet är en förutsättning för ungas möjlighet till en god framtid i Sverige.

”Ogenomtänkt slutsats”
Lena Holm håller inte med om att Majblomman skulle bidra till förtryck av högstadietjejerna. ”Det är en ogenomtänkt slutsats.”

”När förändringsarbete behöver genomföras i ett samhälle är det avgörande att man inte trycker barn och tonåringar framför sig för att bana väg i processen. Det är vuxnas ansvar att gå först.”