Den tredje höga befattningshavaren i regeringskretsen avgår nu som en följd av IT-skandalen. Statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson fick redan i februari 2016 kännedom om säkerhetsläckaget på Transportstyrelsen men agerade inte.

Tidigare har Lennartsson sagt att hon fick reda på att Transportstyrelsen medvetet brutit mot lagarna och låtit icke säkerhetsklassade personer i utlandet få tillgång till viktiga statliga dataregister. Men nu visar granskning att hon varit med på möten där detta avhandlats, men att hon då inte uppfattat allvaret i situationen. Det ena ägde rum i februari 2016 och det andra i augusti samma år.

Vid minst två tillfällen hon suttit med när företrädare för Säpo vid möten på justitiedepartementet föredragit ärendet om tillsyn vid Transportstyrelsen.

Emma Lennartsson har varit statsministerns närmaste medarbetare och den som hanterar det löpande arbetet i statsrådsberedningen. Hon har inte informerat statsministern om lagbrotten.

– Jag har gjort ett misstag, säger Emma Lennartsson.

Hanteringen av it-haveriet på Transportstyrelsen fortsätter därmed att skörda offer i regeringen. Sedan tidigare har inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) tvingats lämna sina poster. Dessutom hänger fortfarande hotet om misstroende kvar över försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Det handlar om ett av historiens största säkerhetsläckage och därmed ett av de värsta hotet mot nationens säkerhet. Mer hemligheter än de spionen Stig Bergling, som dömdes till livstids fängelse, överlämnade till Sovjetunionen kan ha kommit på drift. Transportstyrelsens generaldirektör som beordrade den olagliga hanteringen har dömts till böter.