I takt med att Islamiska staten i Syrien och Irak pressas tillbaka tas allt fler svenska medborgare i terrororganisationen tillfånga. Några har nu gripits av den kurdiska styrkan YPG och hålls enligt uppgift tillfångatagna i Rojava i nordöstra Syrien.

Säpo uppskattar att omkring 300 personer har rest från Sverige för att strida för IS under de senaste sex åren. Det är i nuläget oklart hur många av dessa som befinner sig kvar i området.

Sveriges Radio rapporterar idag att flera IS-terrorister från Sverige har tillfångatagits i samband med den offensiv mot IS-fästet Raqqa i Syren som inleddes för snart två månader sedan.

De ska ha tillfångatagits tillsammans med andra IS-krigare från Norden av den kurdiska styrkan YPG, Folkets försvarsenheter.

Uppgifterna är knapphändiga och varken kurderna eller svenska UD har kunnat bekräfta dem.

– Det här är del i varför vi från svenska UD säger så pass tydligt att vi avråder från alla resor till Syrien och uppmanar att lämna landet. Omständigheterna avgör vilken typ av konsulär hjälp vi kan ge. Det får också konsekvenser om det är så att rättsvårdande myndigheter i ett visst land eller region där man själv utropat att man vill skapa en egen stat, att det får konsekvenser för hur rättsprocessen ser ut, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD, till Ekot.

Men om uppgifter stämmer kan det tyda på att utländska IS-terrorister fått en allt svagare ställning inom terrororganisationen, menar Expressens korrespondent Kassem Hamadé.

Expressen har tidigare i sommar kartlagt flera av de 150 svenska misstänkta IS-terrorister som i tysthet återvänt till Sverige.

Ännu finns från politiskt håll ingen tydlig uppfattning om dessa ska få komma undan eller åtalas, och i så fall om de ska ställas inför rätta i Sverige eller i Syrien och Irak där brotten har begåtts.