I Sverige spekulerar politiker och debattörer om det finns eller inte finns skilda värderingar mellan européer och invandrade muslimer, men i Österrike har forskare tagit sig an uppgiften. Och skillnaderna är stora.

En ny opinionsmätning i Österrike visar hur stor den mentala klyftan mellan österrikare och muslimska invandrare är. Mätningen utfördes av Donau-universitet i Krems. Forskarna intervjuade 1129 muslimer från Syrien, Afghanistan, Irak, Iran, Somalia och Tjetjenien.

Synd att vi inte har något motsvarande i Sverige. I stället tvingas politiker och tyckare spekulera utifrån sina egna världsbilder. De som är för fortsatt muslimsk massinvandring brukar säga något i stil med att vanliga muslimer är som vi, fundamentalisterna är bara en liten minoritet.

Den österrikiska undersökningen visar att 30 procent av de tillfrågade somalierna anser att man alltid måste vara beredd att dö för sin tro. En fjärdedel ansåg att islam borde påverka österrikisk lag. En klar muslimsk majoritet, 60 procent, är för att inskränka yttrandefriheten och göra det förbjudet att skämta om islam. I den somaliska gruppen var 70 procent för ett förbud. 72 procent av somalierna ville att Österrike skulle bli mer islamiskt.

Iranierna var den grupp som var mest lik västerlänningar i sina värderingar, bara 14 procent ville förbjuda skämt om islam.

Profeten Muhammed, som Koranen beskriver som alla muslimers föredöme, tålde inte att man gjorde narr av honom. I en hadith, en berättelse om Muhammed, berättas det om en muslimsk man som ägde en slavinna. Denna slavinna häcklade profeten Muhammed. Hennes husbonde befallde henne att tiga, men hon fortsatte. Han tog då en yxa och högg ihjäl henne.

När Muhammed fick höra talas om händelsen sade han till sina följeslagare att denna blodspillan var ”halal”, det vill säga tillåten och oklanderlig. Mannen som högg ihjäl sin slavinna med en yxa hade gjort rätt. Det finns fler liknande hadither.

I november 2014 var den engelske komikern John Cleese gäst i Bill Mahers talkshow. De pratade om vad man får och inte får skoja om. Maher påpekade att islam är en religion man inte får skoja om. Det får man visst, invände Cleese, men: ”It just means that they’ll kill you. Theoretically you could.”

Ett gott skratt kan förkorta livet – om du skrattar åt Muhammed.

Något annat som är vanligt bland muslimska invandrare är antisemitismen. 62 procent av syrierna, 55 procent av afghanerna och 47 procent av somalierna höll med om påståendet ”judar har för mycket makt i världen”. Nästan hälften hyste åsikten att Israel var alla muslimers fiende.

Jag har själv varit muslim och besökt många moskéer och kan intyga att detta är sant. Ordet ”jude” används som en förolämpning. Judarna anses drivna av illvilja mot islam och ligga bakom i stort sett alla olyckor som drabbar muslimerna. Att judarna kontrollerar världen är en självklarhet.

Om du inte tror mig kan du göra en enkel kontroll. Ta reda på vilka muslimska personligheter som är populärast på Twitter. Googla sedan deras namn + ordet ”jews”. De allra flesta, kanske alla, kommer att ha sagt något antisemitiskt. Du kan även använda Google Translate för att göra sökningar på arabiska.

Samma sak gäller åsikten att skämt om islam bör vara förbjudna. Ta reda på vilka de mest populära imamerna i världen är. Google sedan på deras namn och vad de har haft att säga om Muhammedkariktyrer eller skämt om islam.

Den saudiske imamen Muhammed Al-Arifi är en av de största på Twitter. Han har 18,5 miljoner följare. Han menar att en man har rätt att aga sin olydiga hustru. Varför? För att det står i islams heliga bok, Koranen. Han kallar också judarna ett ”vedervärdigt folk”.

I juli hölls en demonstration mot Israel i Helsingborg. Demonstranterna bestod nästan uteslutande av muslimer med invandrarbakgrund, framför allt palestinier. En av talarna, Samir el Refai, är imam vid stadens mest välbesökta moské. I sitt tal kallade han judar för apors och svins avkomma.

När han fick frågor av media svarade imamen att det inte är så konstigt att omtala judar på det sättet. Det är vanligt bland muslimer i Mellanöstern, sade han. Och det har han ju rätt i. I ett islamiskt sammanhang är imamen i Helsingborg knappast någon ytterkantsfigur. Hans åsikter är mainstream.

Imamen påstod också att judarna inte väntar med att lura, det har de gjort mot flera folkslag, och även mot ”Mohammeds folk”, alltså muslimerna. Både detta, och det där med apor och svin, står i Koranen. Det är bara att googla.

Så varför blir folk förvånade när muslimska invandrare har dessa åsikter? De har inte brytt sig om att göra läxan. I stället har de trott på floskler och slogans. Muslimer i väst följer samma islam som de gjorde i sina hemländer. Samma islam predikas i moskéer i Stockholm, Paris och London som i Islamabad, Kairo och Mogadishu.