Dramatiken stiger inför norska stortingsvalet 11 september. Senaste veckan har det ledande oppositionspartiet Arbeiderpartiet tappat stort i flera opinionsmätningar. Det gör att regeringen med Høyre och Fremskrittspartiet har goda möjligheter att omväljas.

Först tappade Arbeiderpartiet nära fyra procentenheter i mätning av Respons som publicerades av Aftenposten. Häromdagen kom ny mätning från Norstat, publicerad av NRK, som visar på ännu större nedgång för Arbeiderpartiet och en stark uppgång för Fremskrittspartiet.

I den partiledardebatt som hölls på tisdagskvällen blev det, enligt opinionsmätning, dött lopp mellan statsminister Erna Solberg (H) och oppositionsledaren Jonas Gahr Støre (Ap). Därefter kom Siv Jensen (Fremskrittspartiet) och Audun Lysbakken (Sosialistisk Venstre).

Bedömare menar att regeringen har klarat utmaningarna under migrationskrisen 2015 och konsekvenserna av det fallande oljepriset hyggligt, medan oppositionen hittills inte funnit någon vinnande kritik att rikta mot den.

Läget är mycket jämt mellan regeringssidan och oppositionen. Båda sidor är beroende av flera mindre stödpartier, och vem som vinner regeringsmakten kan avgöras av hur det går för dessa.

Tabell Norstat augusti (jmf med valet 2013)

Høyre: 23,8 procent (-3,0) 43 mandat (-5)
Fremskrittspartiet: 16,7 (+0,4) 30 (+1)
Kristelig Folkeparti: 5,0 (-0,6) 9 (-1)
Liberala Venstre: 3,9 (-1,3) 3 (-6)

Arbeiderpartiet: 27,1 (-3,7) 50 (-5)
Sosialistisk Venstre: 5,2 (+1,1) 9 (+2)
Senterpartiet: 9,2 (+3,7) 16 (+6)
Miljøpartiet: 4,6 (+1,8) 8 (+7)
Rødt: 1,8 (+0,7) 1 (+1)

I den sammanvägning av flera opinionsmätningar som görs i poll-of-polls ser läget lite bättre ut för oppositionen.