Polisen varnar nu för ett nytt sätt att attackera gående. Passagerare i bil frågar fotgängare efter vägen, men tar sedan tag i fotgängaren som vill hjälpa och släpar personen längs marken i mer än 100 meter medan bilen gasar.

Tre fall har i på kort tid polisanmälts i Malmö och Lund, men polisen tror att fler har drabbats.

– Har man sett något av detta eller själv utsatts ska man kontakta polisen, säger Malmöpolisens presstalesperson Norling till Sydsvenskan.

– Detta är livsfarligt, därför vill vi uppmärksamma allmänheten.

En av dem som drabbats och fick fraktur i foten är Conny och får gå med kryckor i flera veckor.

– Godtrogen som jag är gick jag fram. De ville veta vägen till Mobilia, men sade att de hittade dåligt eftersom de var från Oxie.

När Conny pekat ut riktningen ville mannen i passagerarsätet tacka med en handskakning. Men istället tog han ett fast grepp om Connys arm. Sen trampade föraren på gasen.

– Jag märkte hur bilen skenade iväg och försökte springa, men till slut gick det för fort och jag hängde i luften efter bilen.

Efter drygt 100 meter kom Conny loss, och föll i gatan. Den mörka bilen fortsatte.

– Men jag hade ändå tur, jag hade kunnat hamna under bilen, säger han.

Polisen uppger inga signalement även om de drabbade befunnit sig nära gärningsmännen.

UPPDATERING 2017-08-16:
19-åring anhållen

Kl 16.15 igår stoppade en polispatrull en bil med en 19-åring bosatt i Malmö Han greps som misstänkt för att ha använt sina föräldrars jeep i de fall då människor har släpats efter bilar. Antalet anmälningar har vuxit till sju.

– Det är inre spaning och vittnesiakttagelser som lett oss fram till den aktuella bilen, säger kommissarie Lennart Sverremo till Sydsvenskan.

– Det är den beskrivningen av fordonet vi fått av anmälarna, och vi hade delar av registreringsnumret. Vi är rätt övertygade om att vi har rätt bil.

Senare under tisdagen anhölls 19-åringen. Polisen jagar nu de andra unga männen som varit inblandade i de våldsamma agerandet.

– Vi har gott hopp om att gripa dem.

– Det har varit olika uppgifter om hur många personer som suttit i bilarna. Ibland har det sagts två, ibland 3-4. Det är inte alltid lätt att uppskatta i en sådan situation, säger Sverremo.