Fem marockanska män begärs häktade på sannolika skäl för två mord och åtta mordförsök utförda i terroristiskt syfte. Detta efter fredagens terrorattack med knivar i Åbo. Den huvudmisstänkte har radikaliserats och visat intresse för islamistisk extremism, säger polisen.

Vid 16-tiden i fredags blev kvinnor, även en kvinna med barn i barnvagn, attackerade bakifrån på Salutorget i Åbo med stor kniv av ett gäng marockanska asylsökande. Två kvinnor dog och sex skadades. Två män höggs också, sedan de börjat hjälpa de knivhuggna kvinnorna.

De asylsökande, som är mellan 18 och 25 år gamla, är kända av polisen i Finland och Tyskland i utredning av andra brott. En är dömd för ett sexualbrott i Finland, men domen är överklagad. Två andra av de häktade har begått brott i Tyskland. En greps misstänkt för rån och för att ha vistats olagligt i Tyskland. Han ha använt sig av fem olika identiteter i Tyskland. En tredje har varit anhållen för stölder i Tyskland.

Finsk polis fick tips om den misstänkte huvudgärningsmannen redan i början av året. ”Han verkar radikaliserad och intresserad av extremism”. Tipset gick vidare till finländska säkerhetspolisen. Men eftersom det inte fanns uppgifter om ett konkret hot om en attack så prioriterades det inte, och mannen var inte en av de kring 350 personer som man håller under uppsikt.

Brottet utreds som två mord och åtta mordförsök som har begåtts i terroristiskt syfte, och de fyra övriga misstänks för inblandning.

Polisen har inte kommenterat om den huvudmisstänkte har haft kopplingar till terrororganisationer. Det viktiga nu är att se i vilket skede en eventuell radikalisering har skett, var och vad som har påverkat det, säger polistalesperson.

*

Se mer: Yle i Fem personer begärs häktade, Dömts för sexualbrott i Finland, Brottslig bakgrund i Tyskland,