Maria Ågren beslutade som Transportstyrelsens chef att medvetet bryta mot lagen när it-system lämnades i utländska händer. Men hon hävdar att regeringen hela tiden visste vad som hände.

En av historiens största säkerhetsläckage av svenska hemliga uppgifter till utlandet skedde med berått mod och med regeringens goda minne. Det är den bild Maria Ågren, nu avsatt generaldirektör för Transportstyrelsen, uppger i förhör hos Statens ansvarsnämnd.

Mötet hölls i tisdags förra veckan. I protokollet, som blev offentligt på måndagen, ger Maria Ågren sin bild av hanteringen av it-skandalen, som Expressen var först att rapportera om. Skälet till förhöret är att Ågren strider för att få behålla lönen på 115.000 kr/månaden, men som regeringen nu vill dra in.

Inför ansvarsnämnden säger hon att hon gett ”detaljerad” och ”full information” till högt uppsatta tjänstemän på näringsdepartementet. I protokollet från förhöret skrivs:

”Maria Ågren uppger först att hon är medveten om att hon har gjort sig skyldig till en vårdslös handling som är allvarlig. Hon har dock hela tiden varit transparent med sitt handlade och lämnat löpande information till Transportstyrelsens styrelse och till Näringsdepartementet”.

Hon säger också att hon vid tillfällen ”sökt vägledning i frågan från Regeringskansliet”. Det kan betyda att hon frågat om det är okej att bryta mot lagen för att hålla tidtabellen för omorganiseringen. Förmodligen har hon fått svävande svar, och tolkat det som att regeringen inte har något emot att hon bryter mot lagen.