MEDBORGARPLATSEN. Tiotalet polisbilar, avspärrningar och automatvapen fanns på Medborgarplatsen efter mordförsöket med kniv på en polisman på förmiddagen. Hur det blir med den fortsatta demonstrationen av ensamkommande från Afghanistan mitt i allt detta är oklart. Idag klockan 22.00 går tillståndet ut för sittdemonstrationen. De har tidigare begärt att få ytterligare tid och att flyttas till City. 

Enligt uppgift till Aftonbladet var den skadade polismannen beordrad att övervaka demonstrationen på Medborgarplatsen och skapa trygghet för människorna där. Polismannen är enligt uppdaterade uppgifter lindrigt skadad och har fått lämna sjukhuset.

Vad gäller själva demonstrationen har polisen tidigare erbjudit dem flera andra platser att flytta till.

– Tillståndet ska omprövas och då sa de att de vill flytta härifrån. Vi har erbjudit dem en rad andra alternativ men nu vill de flytta till Norra Bantorget, säger Stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren till Mitti.

Många har kallat den i fyra veckor utdragna demonstrationen för “fars” och polisen för “politiserad” då den inte ingriper i vad som uppenbart är polisens uppdrag. Polisen gör varken inre utlänningskontroll, trots att många av demonstranterna befinner sig öppet illegalt i landet, eller ser till att tiderna för demonstrationstillståndet hålls.

Efter veckorna med sittdemonstration, där man har fått tillstånd mellan 8.00 och 22.00, har ändå övernattningar skett tillsammans med volontärer och sympatisörer utan att polisen har ingripit. Det har också funnits uppgifter på att islamistisk rekrytering och knarkförsäljning har skett runt demonstrationen.

Flera ministrar har besökt demonstranterna, bland annat ministrarna Heléne Fritzon (S), Gustaf Fridolin (MP), vilket måste tolkas som stöd för demonstranterna, trots att de egna partierna har beslutat om asylreglerna som gör att de som inte har skäl ska återvända. Regeringen har även sagt att man ska öka takten på utvisningarna.

Inifrån Migrationsverket
Bloggaren Merit Wager med insyn från Migrationsverket uppger att handläggare nu håller på och beviljar PUT till de så kallat ”ensamkommande barnens” familjer, som ofta bor i Pakistan.

“Borde man inte kontrollera ”ensamkommande afghaners” identitet lite extra när de börjar ansöka om att få hit familj från Pakistan? Pakistan har en egen hazarisk befolkning; de är pakistanska medborgare men när hazarer därifrån kommer hit utan att ha asyl- eller skyddsskäl men för att få en tillvaro bekostad här, ljuger de och säger att de är hazarer från Afghanistan. Det är ju märkligt om deras identitet inte kontrolleras när det framkommer att familjen, som inte alls är från Afghanistan, också vill komma hit och som inte heller har asyl- eller skyddsskäl”, skriver Merit Wager.

Hon menar också att det är ytterst osannolikt att en hazar från Pakistan som tar sig till Sverige inte skulle ha registrerat sig och inneha ett id-kort i Pakistan. Det skulle då gå att kontrollera identitet genom fingeravtryck. Men det är inget som man gör på Migrationsverket utan oftast är det ”blunda och bevilja” som gäller.

Vi står inte ut
En upptrappning i intensitet för de som stöttar afghanerna har skett denna veckan. Nätverket #vistårinteut uppger att de går in i kampanjläge. Tillsammans med riksorganisationerna Grön Ungdom, IM, Musiker mot rasism, Feministiskt initiativ och Ensamkommandes förbund startar de den riksomfattande kampanjen Låt de unga stanna.

Generalssekreterarna för föreningarna Bris och IM har skrivit en debattartikel  i ETC där de kräver att utvisningar av afghanerna stoppas då ”uppemot en tredjedel bär på aktiva självmordstankar”.