ALMEDALEN. – Det går. Inte bra, men det går. Och vi klarar det.

Det är minister Ylva Johanssons (S) facit på bosättningen av nyanlända efter den tvingande lagen som kom förra året. Sveriges kommuner har tagit emot nästan alla de tvingats till, nära 20 000 personer. Bara 300 fattas för att ministerns påbud slutförs.

Många har slagit larm om att kommunerna går på knäna och att det närmar sig en krasch. För det är ju inte bara boende som ska fram. Det är även skolor, vårdcentraler och i många fall belastas kommunerna med livslång bidragsförsörjning av hela familjer som aldrig kommer in på arbetsmarknaden.

Finansminister Magdalena Andersson (S) skriver i Expressen på Socialdemokraternas dag i Almedalen att “Sverige befinner sig i ett dramatiskt demografiskt skifte”. I närtid kommer det att behöva byggas 1200 förskolor, 600 grundskolor 300 gymnasieskolor och 300 äldreboenden.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson förnekar inte att det krävs “ansträngningar”. Men i hennes ögon går det. Ylva Johansson vill inte kalla det att någon kommun “inte vill” göra sitt uppdrag. Hon menar att det är en självklarhet att lyda lagen. Under året har Samtiden uppmärksammat många nödrop från kommuner som säger att det helt enkelt inte går. Men på något sätt har det alltså gått ändå. Kommuner har skurit ner på annat.

– Vi har de största utmaningarna i historisk tid och vi måste alla jobba för dem solidariskt, säger hon när hon intervjuades av tv-journalisten Claes Elfsberg på migrationsverkets plattform under onsdagen.

Återigen drog hon upp hur Socialdemokraterna redan för tio år sedan pratade om var alla de arbetare finns som behövs i hemtjänsten framöver.

– Det var de som kom 2015, säger hon.

Superministern
Superministern som tillsattes för 1,5 år sedan med de nuvarande uppgifterna att hålla ihop och driva framåt andra ministrar med områden som innefattar migration och integration.

– Den stora “utmaningen” är att vi har fått en stor grupp nyanlända som ska in på den svenska arbetsmarknaden. Hon vädjar till arbetsgivare att se över om de inte kan skaka fram jobb. Hon föreslog återigen att boende kan lösas genom att människor hyr ut del av sitt hem eller bostad på tomten, till en bra ersättning.

Pajala
Kan man inte flytta upp nyanlända dit där det behövs folk, som till Pajala i Norrland? undrade Elfsberg. Det tyckte Ylva Johansson var en bra idé.
Men varför skulle flyktingarna vilja bosätta sig i kalla Norrland? fortsatte Elfsberg.

– En del vill nog det, de har flytt från ett helvete och vill komma igång och arbeta.

Mot det talar att asylsökande vägrar gå ur bussar i ödsliga norrlandsorter och att mängder flyttar in i städerna genom EBO, eget boende, till landsmän.

Lilla Syrien
Ylva pratar om att hon inte vill se en  “segregering” som andra länder har, där det finns “Lilla Syrien” och liknande stadsdelar, som i Storbritannien.

– Jag vill ha en blandning, en integrering, säger hon.

Ändå är det precis så det ser ut i Sverige i no go zonerna där majoriteten är invandrargrupper, som inte alls har blandat sig varken med svensk ursprungsbefolkning eller med andra invandrargrupper.