Varje dag fylls nyhetsmedier med nya spekulationer om president Trump haft rysskontakter. Men det är just bara det: spekulationer och konspirationsteorier. Inga bevis, inga lagbrott.

Idag har Svenska Dagbladet över halva förstasidan en rubrik där det ”bedöms” att presidentens äldste son ”fått” utredningen om eventuellt samarbete med Ryssland att ”svälla”. Inga bevis. Inga fakta. Bara insinuationer, spekulationer, konspirationsteorier och andra ogrundade påhitt i ett enda syfte: att sabotera för den president folket valt, men som medierna ogillar.

Som vanligt har Dagens Nyheter fem(!) rubriker om Donald Trump på nättidningens förstasida, varav en är ledarartikel. I den skrivs om ryska advokaten Natalia Veselnitkaja och hennes nära band till Kreml. Hon lobbade i USA mot de sanktioner, bland annat reserestriktioner, som USA införde efter att Sergej Magnitskij torterats till döds av regimen i Moskva.

Det DN ”glömmer” att rapportera är att hon fick inresa av Obama-administrationen. Och hon medverkade i offentliga kongressmöten.

Att Donalt Trump Jr träffade henne ”bedöms” nu vara graverande eftersom han efterfrågade uppgifter om Hillary Clinton. Men i fria länder är det inte olagligt att möta vem man vill.

I USA Today konstaterar säkerhetsexperten James Robbins i artikeln Donald Trump Jr. was within his rights to meet with Russian lawyer, att Trump Jr hade kontakt med den ryske advokaten eftersom han trodde hon kunde nå klarhet i skumraskaffärer som Hillary Clinton haft i hennes och maken Bills stiftelse.

Robbins skriver att den ryska advokaten utlovade information om olagliga kampanjbidrag till demokratiska partiet. Det antogs också att hon kunde ha uppgifter om den skumma uranaffären 2013, då ett ryskt bolag tilläts ta kontrollen över en femtedel av allt uran producerat i USA medan miljontals dollar flöt in i Clintons stiftelse från Ryssland och till Bill Clinton personligen.

DN beskriver det som omdömeslöst och häpnadsväckande att en amerikansk presidentvalskampanj söker graverande uppgifter om motståndare i val från utlandet. Helt plötsligt är inte DN för globalisering. Helt plötsligt ska politiken uteslutande vara nationell. Allt annat är ”brist på omdöme”. DN och medierna vrider frenetiskt på ståndpunkter så att de ska passa vänstern. Säkerhetsexperten James Robbins konstaterar att alla har rätt att söka fakta, även utanför landets gränser.

Nu fick Trump Jr inte några uppgifter, utan hon ville lobba mot USA-sanktionerna mot ryssar, vilket gör att Trump Jr beskriver mötet som meningslöst.

Just att det finns spekulationer om korruption kring Hillary och Bill Clintons stiftelse kan vara en anledning till att demokraterna vill lägga ut dimridåer kring rysskontakter. Och vad vore då bättre än att beskylla motståndaren för sådana…

Dessa korruptionsanklagelser mot Clintonstiftelsen granskar inte alls lika frenetiskt som Trumps eventuella samtal.

Jag menar att massmedier har ett ansvar att granska alla makthavare, inte låta vänsterns aktörer komma undan. Och granskningen ska vara utförlig, men nyheter borde inte publiceras förrän man har bevis. Nu raserar medierna sitt förtroende när man publicerar lösa spekulationer och rena påhitt. Och enbart när det gäller den högra sidan av politikens spektra.

Medierna reducerar sig till propagandister för vänstern. Därmed överger de sin roll i en demokrati som det öppna torget där fri diskussion kan föras. Denna centrala infrastruktur för en levande demokrati har flyttat över till sociala medier. Det är nu de sociala medierna som garanterar öppenheten i vårt samhälle, inte kampanjjournalistiskt besatta vänstermedier.