VÅLDTÄKTER. Polisen fick in ett stort antal anmälningar på sexbrott i samband med Stadsfesten i Härnösand. Tre våldtäkter och 19 sexuella ofredanden blev det sammanlagt. Tre av offren var under 15 år. – Det här är en ny miljö, säger Börje Öhman vid Härnösandspolisen.

Under måndagen sammanställde polisen alla anmälningar som strömmat in i samband med Stadsfesten i Härnösand i helgen. Tre våldtäkter och 20 sexuella ofredanden. En man i 20-årsåldern är anhållen för en av våldtäkterna. Två av de anmälda våldtäkterna har begåtts i folkhavet framför scenen. Enligt polisen har gärningspersonen genomfört en sexuell handling som enligt lagtexten är jämförlig med samlag.

I ett av fallen har en kvinna i 20-årsåldern polisanmält att hon blivit fasthållen bakifrån men lyckats freda sig och trycka bort mannen. Denne kom som sedan tillbaka och genomförde nya övergrepp, då kvinnan lämnade publikhavet.

Det var ett stort antal sexbrott som anmäldes. Hur såg det ut förra året på samma stadsfest?

– Det var inte i närheten av det antal det var i år. Vet inte exakt hur många det var men det var ett mycket, mycket mindre antal då. Det var inte den miljön då, det var inte aktuellt med de här ärendena då. Det har kommit från i fjol sommar till nu, säger Börje Öhman vid Härnösandspolisen.

Men i fjol sommar hade ni de här problemen?

– Ja, nån enstaka, men det var betydligt mindre då, säger Börje Öhman och fortsätter:

– Det här är nåt som har eskalerat över hela landet och började egentligen med festivalen We are Stockholm i fjol sommar.

Vad beror det på?

– Nej jag vill inte spekulera i det.

Fyra av ärendena har utpekade gärningspersoner. Två av dessa har under helgen varit frihetsberövade men släppts. Utredning pågår men ingen är för närvarande frihetsberövad, enligt polisen. Tolv av anmälningarna innehåller ingen uppgift om gärningsperson, då man har inget eller mycket vagt signalement. Dessa ärenden bedöms i dagsläget ha mycket små utsikter att kunna utredas. Ett av ärendena är nedlagt.

Tre under 15 år
Tre av offren är under 15 år, de andra är alltså över 15 år och uppåt, enligt Börje Öhman, som säger att han inte har mer uppgifter än så.

Det har ju talats om att många av de här brotten begås av ensamkommande flyktingbarn. Är det frågan om det här också? 

– Det vill jag inte heller kommentera. Det finns fyra misstänkta, jag har ingen uppfattning om vad det är för personer.

Är de svenska medborgare?

– Det vet jag inte. Jag har inte rotat i det för jag visste att jag skulle få frågan och då kan jag svara att det vet jag inte.

Okej. Ni förbereder för att svara så att ni inte kan svara. Varför är det så? Varför får vi inte veta?

– Det pågår en förundersökning och vi kan inte lämna ut detaljer.

Har ni signalement på de här gärningsmännen?

– Oftast inte. Det finns idag inget signalement att gå ut med. På tolv av ärendena är det inget eller vagt signalement, sedan är det fyra gripna, då är vi uppe i 16. Det finns idag inget signalement att gå ut med.

Men om de är svenska medborgare eller inte har väl ingen betydelse för er utredning?

– Kommer inte att kommentera den frågan.