VISUELL MAKTKAMP. Den plats som tidigare kallades LO-borgen i Almedalen benämns nu av vissa som SD-borgen. Sverigedemokraterna satsar stort på synlighet och kampen om det visuella utrymmet är tydlig.

LO har länge haft sitt starka fäste på bästa läge i Almedalen. Nu har Sverigedemokraterna tecknat ett flerårigt kontrakt för lokalerna. I och med detta byte är nu LO:s ytor markant mindre än Sverigedemokraternas. Samtidigt tappar Socialdemokraterna mark bland LO:s medlemmar. I den senaste opinionsundersökningen av Novus är Sverigedemokraterna för första gången större än Socialdemokraterna med 29,6 procent.

LO:s presskommunikatör Emilia Winberg kommenterar bytet av lokal.

– Den nya lokalen är bättre än den gamla, absolut, säger hon till Expressen.

Men i Almedalen pågår en maktkamp om det visuella utrymmet. LO gör vad de kan för att protestera mot sina grannar och på tisdagen hängde de ut en Pride-flagga på fasaden mot gatan.

Prideflagga vid LO och SD

På tisdagen hängde LO ut en Pride-flagga alldeles intill Sverigedemokraternas lokal. Foto: Robin Persson

Sverigedemokraterna är medvetna om sina grannar. På fasaden hänger en banderoll i arbetarrörelsens röda färg med texten ”Arbetarpartiet – på riktigt!”.

SD-sympatisörer framför Sverigedemokraternas banderoll - Arbetarpartiet på riktigt

SD-sympatisörerna Anita Winberg och Christina Gustavsson framför Sverigedemokraternas banderoll intill byggnaden där LO håller till. Foto: Robin Persson

Den samlade bilden är tydlig. På ett kommunikativt plan dominerar Sverigedemokraterna LO i Almedalen.