Bussförare i Kungsbacka drabbas av stenkastning, beskjutning med grön laser och hotfull stämning. I Sala tvingas kommunen anlita väktare för att skydda personalen.

Vardagstryggheten i Sverige tycks försvinna i allt snabbare takt. Bussförare i Kungsbacka har fått nog, rapporterar GT. Passagerare vägra att betala, stjäl nödhammare, slår sönder busskurer och hotfullheter är några av problemen.

– Så sent som i går fick en buss rutan krossad när en förbipasserande bil kastade ut en massa ägg och något annat som förmodligen var sten, säger Martin Andreasson, bussförare och skyddsombud.

Polisen säger att man inte kan vara överallt.

Trafikledning och arbetsgivare står maktlösa inför att hindra de personer som terroriserar chaufförerna. Andreasson vittnar om flera kolleger som inte längre vågar köra.

I Sala har kommunen anlitat väktare vid förskolan Ekorren. Orsaken är att personer vid flera tillfällen uppträtt störande vid förskolan, som ligger centralt i anslutning till Åkrahallen där det rör sig mycket människor och där det blir stökigt på kvällstid.

– Förskolans personal känner en otrygghet på grund av det här och det ska de inte behöva göra. Därför anlitar vi väktare och kommer även att installera kameraövervakning, säger Sala kommuns säkerhetschef Tommy Jansson till Sveriges Radio.

Det är när personalen ska stänga på kvällen som man tycker att det är obehagligt. Hittills har det inte varit några problem under dagtid då barnen är på plats.

Frågan är hur det är ställt med trygghet och livskvalitet i migrationslandet Sverige.