REGERINGSKRISEN.– Ett extra val skulle kunna resultera i att Sverigedemokraterna blir landets största parti. Det menar Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör, som därför anser att det enda kvarvarande valet är att Löfven avgår och låter talmannen undersöka om det finns underlag för en annan regering. Det ryktas också om att hela regeringen kommer att avgå under dagen.

Det diskuteras och spekuleras nu vilt om vad statsminister Stefan Löfvens motdrag blir efter misstroendeförklaringen som Alliansen gick ut med på morgonen. Sverigedemokraterna ställer sig som väntat bakom misstroendeförklaringen mot samtliga tre ministrar, vilket innebär att de kan börja packa lådor på sina kontor.

Ska Stefan Löfven svara med att utlysa extraval? Avgå själv? Sparka de tre ministrarna och sätta in nya och gå vidare som om inget hänt? Eller ska han vara kall, sparka Anna Johansson, och sedan spela högt med Alliansen och säga att det blir extraval om han inte  får rädda kvar de två andra ministrarna. Ett rykte enligt SVT från ”källor” säger att hela regeringen kan avgå under dagen.

Systempåse
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren beskriver i en debattartikel statsministern som en tom systempåse som virvlar omkring i vinden, offer för omständigheterna. Eftersom han underlåtit att ta några som helst initiativ har möjligheterna att förekomma misstroendeförklaringarna försvunnit. Enda valet kvar är att avgå och låta talmannen undersöka om det finns underlag för en annan regering, enligt statsvetaren.

”Så gjorde Ingvar Carlsson 1990 när hans regering fick sitt sk ”idiotstoppspaket”
punkterat av riksdagen. Men eftersom de borgerliga inte vågade ta över fick Carlsson bilda regering igen.”

Om Löfven avgår finns visserligen risken att Moderatledaren Anna Kinberg Batra bildar regering.  Men Alliansen tvekar att ta makten och ansvaret.

Extraval
Stefan Löfven skulle även kunna utlysa extraval. Detta tror dock statsvetaren är riskabelt för Socialdemokraterna, och att de som tror att folket kommer att ta emot Löfven med öppna armar kan missta sig.

”Det finns säkert några desperata sossar som just nu tror att ett extra val är en bra idé. De föreställer sig att folket kommer att ta emot dem med öppna armar trots att regeringen skitit i det blå skåpet, kanske för att väljarna gillar Anders Ygeman och många har respekt för Peter Hultqvist..”

Försvarskris
Stig-Björn Ljunggren nämner också att Peter Hultqvist räknas av många, även borgerliga, som en av de mest kompetenta ministrarna. Vissa menar att Hultqvist är den ende duglige försvarsministern och att misstroendet mot Hultqvist innebär en större säkerhetsrisk än vad Transportstyrelsen ställt till. Bloggaren Cornucopia, menar  att Alliansen ”punkterar det långsiktiga försvarssamarbetet om upprustning av svensk förmåga”.

SD blir störst
”Ett extra val skulle därför kunna resultera i att Sverigedemokraterna blir landets största parti”, skriver statsvetaren och menar att det klokaste mellanläget för Löfven vore att avgå och låta riksdagen bestämma vad som gäller.

Stig-Björn Ljunggren menar att folk har tappat förtroendet för det politiska etablissemanget., vilket tydligt kan ses i opinionssiffrorna. ”Om vi dessutom får en politisk akut kris, inducerad av nomenklaturans klantighet, förstärks detta missnöje.”

Ett annat perspektiv är att ett extraval kan ur folkligt perspektiv sett vara det bästa, om man ser till opinionssiffrorna, där SD nyligen i mätningar var största parti och dubbelt så stora som Moderaterna.