Tidningen Dagen avslöjar att Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU ligger bakom en informationssida på nätet som ser ut att vara Svenska kyrkans. Bakom neutral marknadsföring förmedlar man partipolitiska budskap.

Det som vid en första anblick ser ut som en informationssida från Svenska kyrkan innehåller uppmaningen att rösta på ett visst sätt.

Googlar du på ”kyrkovalet” kommer du förmodligen få upp en annons för sidan kyrkovalet.info. Sidan använder Svenska kyrkans logotyp och innehåller information om kyrkovalet, med rubriker som ”När är det kyrkoval?” och ”Vem får rösta?”

Tidningen Dagen har granskat innehållet och konstaterar att det på sajten också talas om ”konservativa och rasistiska krafter som vill styra kyrkan”. Sajtens besökare uppmanas att rösta för kvinnliga präster och samkönad vigsel.

Först om man läser det finstilta ser man att det är det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU som är avsändaren. Förbundets eller moderpartiets logotyper återfinns däremot ingenstans på sidan.

– Oj, det ser verkligen ut som en informationssida. Detta måste jag titta närmare på, säger Anki Bondesson, kyrkovalsledare på Svenska kyrkans nationella kansli, till Dagen.

– Både sidans namn, kyrkovalet.info, och dess utformning, gör att man vid första anblicken tror att det är en informationssida som Svenska kyrkan står bakom.

– Alla är fria att lägga ut vilken information man vill. Men jag tycker ändå att avsändarna borde vara tydliga med vilka de är. Här finns det helt klart en viss förväxlingsrisk.

Kyrkovalet hålls den 17 september i år. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan har rösträtt.