REGERINGSKRISEN. Stefan Löfven försökte flytta fokus från IT-säkerhetsskandalen till ommöbleringen av statsråd. Han har gjort sig av med två av tre ministrar med misstroendeförklaring över sig. Kommer Alliansens misstroendeförklaring, som stöds av SD, kvarstå? SD och KD är i varje fall klara över det.
SD-ledaren Jimmie Åkesson skriver på Twitter kort efter pressträffen: ”Det rimliga hade vid dagens pressträff varit att regeringen skulle ha aviserat sin avgång” och ”Sverige har idag en regering som bör ta sitt ansvar fullt ut och vårt krav om att även Försvarsministern bör avgå står kvar”.

Tidigare har Jimmie Åkesson deklarerat att om inte regeringen senast vid regeringsförklaringen gjort sig av med de tre ministrarna kommer misstroendeförklaring att riktas mot Stefan Löfven.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor skriver på twitter att ”Vårt besked gäller. Försvarsministerns förtroende är förbrukat. Statsministern tar inte ansvar – då utkräver vi ansvar i riksdagen.”

Ingen självkritik
Det var en statsminister utan självkritik som presenterade ommöbleringen. Stefan Löfvens svar på om någon gjort fel besvarades med att ”de har själva begärt att få sluta och då har jag att bifalla”. Argumentet att ha kvar försvarsminister Peter Hultqvist var att han varken haft Transportstyrelsen eller Säpo som sitt ansvarsområde. Löfvens narrativ var att han tar ansvar för landet i en svår omvärldssituation.

– Jag väljer det som är bäst för landet, jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, säger Stefan Löfven.

Tomas Tobé (M) kommenterar: ”Det finns uppenbarligen ingen ödmjukhet inför sakfrågan från statsministern, dvs säkerhetskrisen som hanterats illa av regeringen.”

I alla fall vinner Löfven lite tid. För mycket kan hända. Kommer Alliansen att gå vidare med sin misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist?

Flera bottnar
Moderatledaren Anna Kinberg Batras första reaktion är att hänvisa till KU-ordföranden Andreas Norléns tweet: ”KU utkräver politiskt ansvar på juridisk grund. Misstroendeförklaringar kan ha så många fler bottnar än att en minister brutit mot en norm.”

Skandalen berördes i princip inte på presskonferensen utan Stefan Lövfen la hela fokus på att berätta om hur den nya regeringskonstellationen kommer att fungera..

Omplaceringar
Stefan Löfven har omplacerat Anders Ygeman till gruppledare i riksdagen, en viktig position, som tidigare innehades av Tomas Eneroth, som nu blir infrastrukturminister.

Justitieminister Morgan Johansson, som tar över Anders Ygemans inrikesminister-portfölj. Ny titel blir justitie- och inrikesminister med bland annat samlat ansvar för polisen och rättsväsendet. Han aviserade att göra stora satsningar på polisen och på terrorbekämpning.

Den nya migrationsministern Heléne Fritzon presenterades som en stentuff förhandlare och en lokal politiker, KS-ordförande från Kristianstad. Men hon är också långvarig medlem i VU, Socialdemokraternas verkställande utskott, och har funnits i den innersta kretsen länge och påverkat hanteringen av ledare som Mona Sahlin, Håkan Juholt och tillsättningen av Stefan Löfven.