TRANSPORTSTYRELSEHÄRVAN VÄXER. Nu rullas en av historiens största säkerhetsläckage upp. Skandalen inleddes 2015 och trots upprepade varningar har säkerhetsklassade uppgifter i staten hanterats vårdslöst. Frågan är om misstroendevotum ska ställas mot enskilda ministrar eller mot hela regeringen.

Det kan vara mycket mer än personuppgifter på miljontals svenskar, fordonsregister och infrastrukturdata som blivit tillgängliga för icke-säkerhetsprövad personal i Östeuropa när Transportstyrelsen beslutade att ändra IT-driften, rapporterade Sveriges Radio i morse. Där säger Johan Wiktorin, säkerhetspolitisk analytiker, att det finns indikationer på att ”det finns andra problem som inte kommit i ljuset”.

Ur Säkerhetspolisens förundersökning kan Nyheter Idag avslöja att Serbisk militär fick full tillgång till Transportstyrelsens IT-nätverk. Under Kosovokrisen samverkade Serbien och Ryssland.

”Transportstyrelsens häpnadsväckande sjabbliga upphandling av den egna IT-driften till IBM håller på att utvecklas till en politisk praktskandal”, skriver Dagens Industri i ledare.

Infrastrukturminister Anna Johansson och inrikesminister Anders Ygeman har medgivit att de känt till problemen sedan början av 2016, då Säpo inledde förundersökning, men inte vidtagit några åtgärder, som att informera riksdagen.

”Informationen om att hanteringen av känsliga data kunde bryta mot lagen tycks ha funnits på departementet i nästan ett år innan någon reagerade … Frågan är förstås, kan verkligen Johansson ha varit så oinformerad som hon hävdar?” skriver Aftonbladet i ledare.

KG Bergström skriver i Expressen: ”Regeringen Löfven befinner sig nu i vad som kan visa sig vara dess värsta kris sen starten … Det kan inte uteslutas att Anna Johansson och Anders Ygeman blir föremål för misstroendeförklaring om de inte lyckas ge mer tillfredställande svar än hittills.”

Men frågan är om det räcker.

När generaldirektören Maria Ågren fick avgå i början på 2017 mörklade regeringen skälen för detta. Svenska Dagbladet påminner i ledare om hur regeringen då informerade om avgången: ”Det heter ’olika syn på hur arbetet ska bedrivas’, när det skulle heta ’Generaldirektören har brutit mot lagen. Vi har polisanmält henne och hon får med omedelbar verkan avgå’… Här verkar inte bara en hund ligga begravd, snarare en kennel. Och det framstår som alltmer orimligt att Stefan Löfven kan ha fortsatt förtroende för ansvarig kennelägare.”

Nu måste ansvar utkrävas. Stora delar av svenska statens säkerhetsklassade information har aningslöst spridits till okända aktörer utomlands.

När myndighetsledningar medvetet bryter mot lagar, regeringsdepartement inte ingriper trots varningar och regeringen själv mörkar de verkliga skälen och skandalens omfattning, då borde riksdagen ha fått nog.

Särskilt regeringens egna försök att dölja vad som hänt ger skäl till att lyfta frågan om misstroendeförklaring mot statsministern. Kan riksdagen ha förtroende för en regering som smusslar med och mörkar allvarliga händelser i statsförvaltningen?

Inkompetens och vänskapskorruption i staten undergräver hela idén om varför medborgarna ska betala skatt och låta staten sköta viktiga funktioner i samhället. När sedan regeringen håller ruttenheten bakom ryggen blir spektaklet än större.

Det krävs en nystart. Kanske ska en expeditionsministär tillsättas fram till valet, en opolitisk regering som får städa upp och skapa förutsättningar för en ny regering efter valet i september 2018?