Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 3790

Warning: Trying to access array offset on value of type null in /home/samtiden/public_html/wp-content/themes/15zine/library/core.php on line 3791

ALMEDALEN. Kan Sverige hamna i krig? Sverige och hela Östersjöområdet befinner sig i ett förhöjt säkerhetspolitiskt läge.

– Vi måste successivt öka förmågan till 2020, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S). Men det fattas tio miljarder kronor för att komma upp till Försvarsmaktens önskemål.

Sverige hade avvecklat försvaret ner till nära noll. Nu pågår en mödosam uppbyggnad.

– Vi får gräva där vi står. Vi har infört allmän värnplikt, extra förstärkning på Gotland, upphandlat två ubåtar och ställt om från internationella operationer till ett nationellt svenskt försvar, säger Peter Hultqvist.

Man har också ökat samarbetet med Finland och andra länder.

– Det tar tid att bygga upp försvarsförmåga igen. Vi har brutit trenden, det är viktigast, säger han.

Men det är oklart hur det blir med pengar till det svenska försvaret. För i den försvarspolitiska uppgörelsen mellan S, MP, M, KD och C från 2015 fick Försvaret bara hälften av de 20 miljarder kronor man krävde.

Sverigedemokraterna är kritiska till att partierna bakom försvarsöverenskommelsen har misslyckats med att ge Försvarsmakten pengarna som det finns ett akut behov av.

– Det saknas idag 10 miljarder kronor för att kunna fylla identifierade behov i den redan beslutade försvarsmaktsorganisationen, säger Mikael Jansson, försvarspolitisk talesperson.

Det är SD i sin budget beredda att skjuta till.

Men hur stor är då risken för krig?
Peter Hultqvist:

– Om något händer i Baltikum? Om trupper går in i Finland? Kommer inte Sverige att påverkas?

Svaret från Hultqvist är ja, det påverkar hela Europa. Hultqvist verkar mena att Sverige kommer att räkna med stöd från våra grannar och EU.

Tidigare försvarsminister
Jan Mörtberg, Carolina Vendil Pallin och Mikael Odenberg från Kungl Krigsvetenskapsakademien deltog i paneldiskussionen på onsdagen. Mikael Odenberg är före detta moderat försvarsminister som avgick 2007 ur Reinfeldts regering på grund av de besparingar inom försvaret som regeringen aviserat.

– Vår tröskelförmåga är för låg, säger han men anser att näst bästa alternativet i alla fall är samarbeten med andra länder, som Finland, Polen, Storbritannien, med flera.

Samarbete
Carolina Vendil Pallin menar att EU-samarbetet gör oss starka och att all militär avskräckning i Europa räknas.

– När över 150 000 man övar i Ryssland är det lätt att hänga med huvudet, men det är viktigt att komma ihåg att när vi står samlade i Europa är vi starka.

Är då Rysslandshotet reellt?
Enligt Carolina Vendil Pallin är faktumet att Ryssland gått in i två länder, Georgien och Ukraina, svar nog.

– Ryssland har genomfört en betydande upprustning de senaste 15-17 åren.

Mikael Odenberg:

– Det vi har att förhålla oss till är att Ryssland kommer att ta tillfället i flykten om det uppenbarar sig. Det gäller att inte ge dem det tillfället.