Mer respekt kan skymtas i mediernas recensioner efter årets Almedalstal. Här är några citat från pressen.

Normalt brukar det sällan handla om ros och mest om ris, levererat med sadistisk välvilja, när medier ska recensera Sverigedemokratiska evenemang och tal. Inte riktigt så denna sommar. Här är några citat från ledare och kolumner efter Jimmie Åkessons Almedalstal igårkväll.

*
Nu är partiet Sveriges näst största – och det tredje största bland invandrare. Det är begripligt. Det är ju framför allt invandrare som bor i utanförskapsområdena och som drabbas av misslyckad integration och islamistisk extremism.
DAGENS NYHETER

*

Den dag svenskar med utrikes påbrå, även med rötter i Mellanöstern, som delar SD:s socialkonservativa värderingar uppfattar det som naturligt att vara aktiva i partiet – redan i dag har partiet ett relativt starkt väljarstöd bland utlandsfödda – kan SD sägas ha bevisat att deras värderingar är något annat än att dela upp människor efter etnisk bakgrund.
GÖTEBORGS-POSTEN / Håkan Boström

*

Märkligt att Heidenstam [av andra än SD] fortfarande nedsvärtas medan Strindberg, som hyste nästan alla obehagliga åsikter som finns, kommer undan.
SMEDJAN / Lars Anders Johansson‏

*

Inga personattacker alls, däremot anklagade han ”det vänsterliberala etablissemanget” för att förstöra Sverige.
EXPRESSEN

*

För jisses vad dystert det är. Alla är rädda, ingen mår bra, allt går käpprätt. Krisen, konstaterar Sverigedemokraternas partiledare, ’är total’. Det är populism på gränsen till parodi.
DAGENS INDUSTRI

*

Men indirekt innehöll det massor med referenser till vad partiet ser som avskräckande effekter av den tidigare generösa invandringen. Och det var knappast någon tillfällighet att talets kraftigaste applåd, kom efter det här beskedet: ”Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, får man bo någon annanstans”.
EXPRESSEN / KG Bergström

*

Men det var ett smart tal, och en partiledare med självförtroende. Vad övriga partier sätter emot i form av politiska förslag och lösningar är det enda som kan ge Åkesson anledning att förlora opinion.
SVENSKA DAGBLADET / Maria Ludvigsson