Häromdagen lovade rikspolischefen Dan Eliasson att vidareutbildning av poliser i terrorbekämpning skulle ”intensifieras”. Men i verkligheten ställer polisledningen in centrala taktikutbildningar för poliser i höst.

I en debattartikel nyligen skrev polisledningen: ”Insatserna för att utbilda i taktik och utrustning vid terrorhändelser intensifieras. Polisens ambition är att bygga upp en modern nationell utbildningsplats”.

Nu avslöjar Svenska Dagbladet att i verkligheten sker ingen intensifiering utan snarare avveckling av utbildningen ”polisiär konflikthantering”, POLKON, som ger poliserna möjlighet att öva på skytte och taktiska manövrar som kan behövas vid exempelvis ett terrordåd.

På flera platser i landet ställts fortutbildningen in eller minskat i omfattning. Stockholmsregionen är särskilt drabbad. I polisområde Stockholm Syd får bara instruktörer gå utbildningen i höst.

– Det är minst sagt uppseendeväckande i ljuset av det rikspolischefen skriver på DN Debatt. Regionpolischef Ulf Johansson sitter i hans ledningsgrupp, man undrar om de ens pratar med varandra, säger Christer Palmkvist i Polisförbundet till SvD.

– Vi har en allt mer växande utbildningsskuld inom svensk polis. Man har inte haft tillräckliga resurser för att genomföra utbildningar. Det handlar inte bara om ekonomiska resurser, man behöver också duktiga instruktörer, säger Palmkvist.