Var sjunde polis i Stockholm har slutat på två år. Det innebär att nästan 1.000 poliser har lämnat in polisbrickan sedan omorganisationen 2015. Det kokar inom kåren, säger facket.

Under 2015 fanns det 5.142 anställda hos Polismyndigheten i Stockholms län. Två år senare låg siffran på 4.339, alltså har över 800 poliser slutat av olika anledningar.

– Vi behöver vara fler poliser. 2017 och 2018 är bekymmersamma år. Under 2019 och 2020, ser vi en ljusning, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdande regionpolischef Stockholm till SVT.

Det innebär att knappt 1.300 poliser som finns till förfogande ska hjälpa och ge service till 2,2 miljoner människor i Stockholms län. Det betyder 1.700 människor per polis.

– Poliser under 40 år tjänar sämst och lämnar gatan. Det är just de vi behöver ha kvar, säger Andreas Strand, polisförbundet Stockholm.

– Just nu kokar det inom kåren. Det är främst unga poliser som jobbat 5-7 år som känner stor frustration av de uteblivna lönerna. Vi har hamnat i läge där nya poliser har hamnat i samma löneläge som poliser som jobbat 5-7 år, säger Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby.

– Vi poliser nöjer oss inte med att bara åka till jobbet. Vi vill lagföra kriminella, jobba brottsförebyggande och kunna ge brottsoffer den tid och upprättelse de förtjänar. Det kan vi inte som det är idag. Vi hinner knappt åka på de larm som kommer in, våra utredningshögar bara växer. Allmänheten blir lidande, säger polisen Peppe Larsson.

– Det är kämpigt, konstaterar chefen Pia Sjunnegård Dahlbom.

Se mer: En polis om dagen lämnar yrket (SVT juli 2017), Polisfacket: ”Situationen är extremt allvarlig” (SVT okt 2016)