TERRORHOT. På söndagen startade politikerveckan i Almedalen. Politiker och framstående personer inom näringslivet samlas på en och samma plats. Poliser med automatvapen patrullerar gatorna som även är blockerade med stora betongblock. – På flyget finns det säkerhetskontroller men på båtarna finns det inga kontroller alls, säger en Visbybo.

Tusentals politiker, lobbyister och näringslivstoppar samlas denna vecka i Almedalen, Visby. Med så många skyddspersoner på en och samma plats kräver situationen en omfattande säkerhetsplanering. Samtidigt är terrorhotet mot Almedalen en aktuell fråga. Region Gotland som är huvudarrangör tillsammans med de åtta riksdagspartierna har höjt säkerheten sedan terrorattacken i Stockholm den 7 april.

Under ett föredrag på måndagen arrangerat av Säpo ifrågasatte en Visbybo säkerheten: –På flyget finns det säkerhetskontroller men på båtarna finns det inga kontroller alls. Någon skulle lätt kunna ha med sig sprängmedel i en väska eller i bilen, sa Visbybon.

Säkerhetspolisens biträdande enhetschef Fredrik Hallström svarade.

– Säpo gör åtgärder baserat på konkreta hot. Det är upp till de myndigheter som är ansvariga att anpassa sina åtgärder. Men jag uppfattar problemen.

Betongblock framför två poliser

Betongblock är utplacerade på gatorna i Visby. Foto: Robin Persson

Polisen vill inte heller svara på frågan om de är fler i år eller inte. även om vittnesmål på plats säger att polisens närvaro är större i år.

– Om vi är fler eller färre än förra året är fråga som vi inte besvarar eftersom det kan kartlägga vårt arbete, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

Gatorna i Visby är avspärrade av stora betongblock, vissa prydda med blomsterarrangemang för att smälta in i stadsmiljön. Bilvägarna som leder in till Visby kontrolleras av säkerhetsföretag och biltrafiken är begränsad.

I Visbys täta gränder har polisen placerat ut kameror för att kunna övervaka en del av folkmassorna.