Det räcker inte att mumien är kvinna i nya filmen The Mummy, hon borde vara svart också, klagar pk-muppar. Men skådespelerskan är från Algeriet, alltså med afrikansk om än inte subsaharisk bakgrund.

Mumien har uppstått från det döda! Ännu en gång… Trots att den evigt unge stjärnan Tom Cruise spelar huvudrollen i den nya mumiefilmen The Mummy har den fått usel kritik. Det är i och för sig begripligt – det är svårt att slå originalet från 1932 med Boris Karloff som tragisk mumie. Han var skrämmande, men väckte samtidigt medkänsla.

Mellan Karloff och Cruise har det kommit tre andra filmer på ungefär samma tema: Mumien (1999), Mumien – återkomsten (2001) och Mumien: Drakkejsarens grav (2008). Ingen av dem har varit i närheten av den mystiska stämningen Karloff-filmen.

Men 2017-års The Mummy har inte bara sågats för att den är fullproppad med klyschor, karaktärer vi sett tusen gånger förut och explosioner som gör en trött. Den har också fått en annan typ av kritik från den lättkränkta armén av ”Social Justice Warriors” på Twitter.

Vad kallar vi dessa Social Justice Warriors på svenska? De där som alltid är framme och ska förstöra glädjen med sina pk-pekpinnar. De som aldrig verkar kunna koppla av och bara njuta av en film utan att räkna hur många kvinnliga respektive manliga karaktärer som var med. Ettriga vänstermuppar, helt enkelt.

Har man inga riktiga u-landsproblem, så får man hitta på i-landsproblem. Nu har alltså mupparna hittat en ny sak att känna sig kränkta av – mumien Ahmanet spelas av en vit skådespelare! Det räcker inte att mumien är kvinna, hon borde vara svart också.

”They cast a white woman to play the mummy instead of a black woman”, skrev en SJW-twittrare medan en annan, som valt den svarte separatisten Malcolm X som sin profilbild, skrev: ”I knew The Mummy would be a European/American woman and not an African woman”.

Men, saken är den, att den vandöda inte alls spelas av en europeiska, utan av Sofia Boutella. Och hon härstammar från Algeriet! Det ligger varken i Europa eller Amerika. Men en arab, eller så kanske hon är berber, duger förmodligen inte åt Malcolm-X-profilen och de andra upprörda twittrarna. De vill ha en skådespelerska med lätt igenkännliga, ja, stereotypa afrikanska drag.

Det finns nämligen en myt, som från början skapats av afrocentriska intellektuella, om att de gamla egyptierna ska ha varit subsahariska afrikaner. Det har varit ett sätt för afrikanskättade i Amerika att känna stolthet över sitt ursprung. Ok, ni uppfann det ena och det andra, men vi byggde minsann pyramiderna! En gång var vi kungar! Myten har omhuldats av allt från svarta makt-aktivister, religiösa svärmare till hip hop-artister.

I mars 2013 utsåg sajten HipHop365 rapparen Nas, som egentligen heter Nasir Jones, till den bäste rapparen genom tiderna. I en av sina tidigare låtar, ”I Can” från 2003, använder han svarta egyptier-hypotesen för att ingjuta stolthet i svarta ungdomar.

Be, be, ’fore we came to this country
We were kings and queens, never porch monkeys

De svarta har alltså en stolt historia och bör därför gå med högburet huvud. I stället för att tänka på sig själva som slavättlingar, bör de tänka på sig själva som kungaättlingar. Det är förstås inte logiskt, för även om det vore sant att de forna egyptierna var svarta, så är sannolikheten större att dagens svarta, om de härstammar från dessa egyptier, är slavättlingar och inte kungaättlingar då slavarna i Egypten var betydligt fler än faraonerna.

Rapparen Nas antyder även att Sfinxens näsa skulle ha avslöjat hennes afrikanska drag och det var därför som Alexander den store förstörde den. Och denna verksamhet, att försöka utplåna spåren efter afrikanernas bedrifter, skulle pågå än idag:

Egypt was the place that Alexander the Great went
He was so shocked at the mountains with black faces
Shot up they nose to impose what basically
Still goes on today, you see?

Det skulle alltså vara en uråldrig, vit konspiration som håller de svarta nere och förvränger historien för att hindra dem från att komma till insikt om sin verkliga forntida storhet.

Sfinxens näsa förstördes dock inte av Alexander den store utan av en muslimsk bildstormare. I traditionell islam är det förbjudet att avbilda levande varelser och fanatiker har genom hela islams historia ägnat sig åt att förstöra statyer och bilder. Och den förstörelsen pågår ännu.

I själva verket är det förespråkarna av svarta egyptier-hypotesen som förvränger historien. Helt nyligen lyckades forskare analysera DNA från 151 mumier. Resultatet visade att egyptierna var genetiskt besläktade med folk i östra Medelhavet och Europa. Däremot saknade de helt släktskap med afrikaner söder om Sahara. Den nya studien är ett internationellt samarbete mellan olika forskare, men leds av Tübingens universitet och Max Planck-Institutet i Tyskland.

Det som rapparen Nas och andra försöker göra är lovvärt. Han vill att unga svarta ska få en bättre självbild och att de ska anstränga sig att bli ”kangz” i stället för ”gangstaz”. Tyvärr är ju den destruktiva gangsterkulturen utbredd bland afroamerikaner. Och det gör väl inte så mycket så länge denna myt underhålls i diktens värld.

I den verkliga världen hör den inte hemma.