ALMEDALEN. Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) fick leka med Dagens Industris PM Nilsson. Ett framtidscenario om regeringssamarbete granskades i punkt efter punkt.

– Det måste till nivåer som närmast garanterar att migrationen minskar, var ett villkor Mattias Karlsson var stenhård med.

Mattias Karlsson hade lockat en stor publik till Dagens Industris tält. Journalisten PM Nilsson hade förberett en underhållande utfrågning, utifrån en hypotetisk situation.

– Det är efter valet och en moderat statsministerkandidat sonderar terrängen inför ett samarbete. Hur ställer sig SD, Mattias Karlsson?

PM Nilsson målade upp ett scenario med förslag på politikområde efter politikområde och hörde sig för om SD skulle säga ja. Eller fälla. Den stora publiken var helt med på noterna och gav Mattias Karlsson flera uppskattande applåder.

Inte välkommen
PM Nilsson hade också tuffa frågor till gruppledaren. Han började med att kommentera uppståndelsen kring partisekreterare Richard Jomshof (SD) och Kahim Ahmed (M), som sagt att Jimmie Åkesson inte var välkommen till förorten. Jomshof hade då twittrat att Ahmed inte var välkommen i Sverige.

– Många blir nervösa och undrar över SDs inställning till medborgarskapet. Kan medborgarskapet dras in? frågade PM Nilsson.

– Nej, det enda som ska medföra indraget medborgarskapet är om man har krigat för IS. Medborgarskapet är överordnat, alla är lika inför lagen, inga tveksamheter, säger Mattias Karlsson,

Han påpekade också att tweeten var en retorisk come back i affekt.

– Det är anmärkningsvärt att säga att en svensk riksdagsledamot inte är välkommen till en del av Sverige.

Vitbok
Mot slutet frågade journalisten även Mattias Karlsson om han var beredd att göra en vitbok över Sverigedemokraternas förflutna av en oberoende granskare. Mattias Karlsson sa att bli genomlyst ur ett kritiskt perspektiv är något alla partier borde göra.

– Absolut, att en gång för alla få slut på det pratet. Vi kan visa självkritik och ärlighet och visa att man kan lära av sina misstag, det välkomnar jag.

Fungerade då samarbetet med moderaterna?
På de flesta punkter PM Nilsson presenterade blev det tummen upp. Flera jobbskatteavdrag, sänkt arbetsgivaravgift, strypa bidrag till odemokratiska organisationer, med mera.

Men Mattias Karlsson sa också att han var beredd att fälla förslaget om man inte fick igenom tuffa restriktioner på migrationsområdet.

– Det är helt centralt. Vi måste också titta på anhöriginvandringen.

Historiskt höga nivåer
Fortfarande har vi inga stängda gränser utan historiskt höga nivåer, trots att vi saknar bostäder och arbeten, förutom de kulturkrockar det medför, fortsatte han.

– Det måste till nivåer som närmast garanterar att migrationen minskar.

Han sa också att samarbetet kräver att man tittar på hur stora Moderaterna är efter valet.

– Om de leder ett parti som är mindre än mitt. Man måste vara ödmjuk inför vår styrka.