När det blev Socialdemokratins dag i Almedalen var det inte Stefan Löfven utan finansminister Magdalena Andersson som talade. Hon höll ett brett, allmänpolitiskt tal så som partiledare brukar göra, inte ett tal begränsat till en finansminister.

Magdalena Andersson målade i ljusa färger. Hon var optimistisk och ville ingjuta hopp. Därmed hade hon ett annat tonfall än tidigare talare i Almedalen. Skälet är naturligtvis att hon sitter i regeringen och är ansvarig för hur samhällsutvecklingen hanteras av politiken.

Jag förvånades av hur len och behaglig Andersson lät. Hon som brukar vara så ilsken i teve. Visst attackerade hon oppositionen, men höll sig framför allt till att ge beskrivningar av hur hon ser på Sverige och världen.

Det hade kunnat bli parodiskt, exempelvis är följande mening ett direkt citat: ”Det steks för få pannkakor idag”. Hon talade om mandelkubb. Och hon lovade att ”leken och skratten kommer att bli fler”.

Dessa budskap ingick i hennes berättelse om hur hon arbetat inom hemtjänsten, om hur viktigt det är att umgås med våra äldre, att låta barnen leka, att få tid att fika. Det kan tyckas vara banala ämne för en finansminister som siktar på att bli statsminister, men som del av en beskrivning av verkligheten blir det inte fel om det görs på rätt sätt. Eftersom det bottnade med Anderssons egna upplevelser blev det inte banalt.

Men priset för att tala om anekdoter, eller kanske skälet till att många talare i Almedalen använder anekdoter, är att de tar tid från annat, som att leverera hårda förslag och lösningar på samhällsproblemen.

Andersson hann säga att ”vi måste bryta segregationen innan segregationen bryter Sverige”, men hon hade inte många tankar om hur detta ska lösas.

Hon vill riva hinder, ”betongväggar ska bort”. Men publiken fick ingen förklaring varför dessa hinder finns och hur de ska tas bort.

Med detta föll hon in i mönstret hos veckans tidigare talare, att inte ta upp elefanten i rummet. Migrationens enorma volymer och integrationens fullständiga misslyckande.

Men eftersom alla andra smiter, så har de lagt ribban lågt på förväntningarna om svar. Och utifrån dem klarade sig Magdalena Andersson bra i Almedalen. Hon talade till sina egna, och om de känner sig nöjda räcker det långt i dagens partipolitik. Andersson seglar fram som det hetaste tipset att efterträda Stefan Löfven när den dagen blir aktuell.