REGERINGSKRIS. Hela Sverige håller andan. Regeringen har möte i Rosenbad under eftermiddagen – kvällen och enligt regeringskällor till flera tidningar kan hela regeringen avgå idag.

Efter allianspartiernas beslut att väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar överväger nu Stefan Löfven att avgå, uppger flera medier. Det var på onsdagsmorgonen som Allianspartierna meddelade att de tänker väcka misstroendevotum mot tre ministrar: infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist med anledning av hanterandet av IT-säkerhetsskandalen kring Transportstyrelsen. Tre ministrar bedöms ha varit ett oväntat hårt slag mot Löfven, en krigsförklaring av Alliansen.

Statsråden anländer till Rosenbad under eftermiddagen och vissa av dem har fått avbryta semestern. Senare förväntas Stefan Löfven kalla till pressträff. Det kan vara beslutet att regeringen Löfven avgår som då meddelas.

Ett massivt medieuppbåd väntar utanför Rosenbad på något slags besked.

Ny talmansrunda
Om statsministern och regeringen avgår utan att utlysa extra val blir det en ny talmansrunda där talmannen tittar på vilket alternativ som kan regera landet.

Om Anna Kinberg Batra då avser att bilda regering i det nuvarande opinionsläget återstår att se. Alliansen är splittrad i hur de kan tänka sig att regera, när det gäller att ha stöd av Sverigedemokraterna. Både Centern och Liberalerna har sagt att de vägrar att samarbeta med Sverigedemokraterna. Blir det en ny talmansrunda måste Alliansen bekänna färg. Det kan i sin tur vara bra för de rödgröna.

Situationen kan uppstå att Centern och Liberalerna ändrar sig och tar stöd av Sverigedemokraterna även om Alliansen är mindre än de rödgröna.  Då skulle de då bli helt beroende av Sverigedemokraterna.

Ett annat alternativ för Löfven är att utlysa extra val, som i så fall kommer att ske om tre månader.