Liberalernas Björklund höll ett rekordkort tal i Almedalen igår kväll. Det var en utmanad och desperat partiledare som ändrade kurs för hur integration ska gå till för tredje gången.

Det märktes att Björklund känner sig utmanad och trängd av Birgitta Olssons vilja att putta bort honom från partiledarposten.

Ett sätt att försöka samla trupperna bakom sig är att utmåla en gemensam fiende. Och den fienden var för Björklund inte de våldsbejakande extremister som vill störta demokratin. Nej, de han utmålade som värsta fiende var det snabbast växande demokratiska partiet, Sverigedemokraterna.

Genom att kalla demokrater ”nazister” och inte med ett ord nämna dem som utgör ett hot mot demokratin, gick Jan Björklund nazisternas ärenden. Han blundar för dem som hotar civilisationen, av den simpla anledningen att det är Sverigedemokraterna, till skillnad från nazisterna, som tar Liberalernas och allianspartiernas väljare. Det kan man kalla egoism…

Tidigare under Liberalernas dag hade Björklund presenterat ett 34-punktsprogram för ökad integration. Där dök ett 15 år gammalt förslag upp: språktest. Liberalerna nådde framgångar i valåret 2002 tack vare språktest. Men man fick kritik för det inom etablissemanget och de integrationsansvariga som gjort partiet intressant, Mauricio Rojas och Nyamko Sabuni, manövrerades ut och ersattes av Erik Ullenhag som snabbt tonade ner alla krav och skyldigheter inom integrationspolitiken.

Ullenhag försökte som integrationsminister till och med manipulera det grundarbete som partiet gjort i att identifiera utsatta områden (före polisen började göra det). Ullenhag ljög och låtsades att utvecklingen gick i rätt riktning, när fakta (som partiet själv definierat) visade på raka motsatsen.

Nu plockar Björklund från den Liberala soptunnan upp det gamla kravet om språktest igen.

Någon har sagt: att vara liberal är att vara kluven. För partiet Liberalerna är det snarare att vara velande, osäker och opålitlig.

Vem tror att språktest från Liberalerna är något mer än röstfiske, åtgärder partiet i slutändan inte kommer att stå för när Centerpartiet kritiserar det? Det politiska spel Jan Björklund försöker spela är genomskinligt och falskt.