Under en stor polisinsats i natt greps fyra män i Sydney efter tillslag på fem olika platser, uppger polisen. Avsikten var att störta ett passagerarplan.

Terrorplaner på att störta ett flygplan har avslöjats i Australien. De gripna männen byggde en hemmagjord bomb som skulle smugglas ombord på ett flygplan, uppger polisen.

Det har också framkommit att den misstänkta terrorcellen var kapabel att tillverka bomber, men det uppges oklart om de skulle lyckas flytta bomben ombord på ett plan.

– Vi tror det rör sig om islamistiskt inspirerad terrorism. Exakt vad som ligger bakom agerandet är något som nu kommer att utredas grundligt, säger kommissionär Andrew Colvin till ABC News.

– Jag kan rapportera att vi i går kväll har genomfört en stor antiterroroperation för att avbryta terrorplaner på att få ned ett flygplan, sa premiärminister Malcolm Turnbull på presskonferens. Han rapporterade att en stor antiterrorinsats pågår.

På den internationella flygplatsen i Sydney vidtogs säkerhetsåtgärder redan i torsdags. Åtgärderna har nu utökats till stora flygplatser runt om i hela landet. Resenärer uppmanas att planera för extra tid inför sina avgångar och ta med så lite handbagage som möjligt.