KRIMINALITET. Hundratals gatubarn driver omkring och överfaller medborgare i huvudstaden. Frustrerade poliser har rapporterat hela veckan om infånganden och körningar till socialtjänstens olika hem, som de sedan rymmer ifrån lika snabbt. Anders Ygeman (S), som just avgått från inrikesministerposten, är ansvarig för situationen.

Gäng med utländska pojkar och män omringar plötsligt ett äldre par i 80-årsåldern. De försöker slita av kvinnan halskedjan, hon faller omkull, skadas och mannen chockas. Det är en av rapporterna från en rån- och misshandelsvåg i centrala Stockholm. I helgen togs fyra fast för rån, kördes till olika hem, men var ute nästa dag i färd med nya brott. Polismän har twittrat om vanmakten och hopplösheten de känner när ingenting händer. Av de gripna uppges någon så ung som 13 år och en annan 9 år.

Ingen kvarhållningsrätt
När polisen har gripit, förhört personen och tagit fingeravtryck, överlämnas han till de sociala myndigheterna. De i sin tur ser till att barnet kommer till ett familjehem. Men i nästan samtliga fall smiter personen därifrån nästan omedelbart.

– Inom socialtjänsten har vi ingen kvarhållningsrätt. För att ett barn ska kunna låsas in krävs ett beslut enligt LVU (Lagen om vård av unga). Detta måste först godkännas av en politisk nämnd och sedan går det vidare till förvaltningsdomstol för beslut och det är en process som tar tid, säger Göran Hägglund till SVT.

Enligt polisen och socialtjänsten finns det 200 barn och unga lever på Stockholms gator utan att vara registrerade någonstans. Polisresurser och sociala resurser går till personer som Sverige inte har minsta ansvar för. Blir det en plats på ett låst LVU-hem kostar den flera tusen kronor per dygn.

Blir yngre
Förutom de nordafrikanska ungdomarna finns även ensamkommande som får avslag och försvinner under radarn. Parallellsamhället växer.

– Det som är helt nytt är att det är verkligt unga, ner mot 9-10 åringar, som kommer nu. Den här våren har jag sett åldrarna sjunka kraftigt, säger gränspolis Christian Frödén, som också  undrar om det kan vara organiserat.

– Finns det verkligen 10-åringar som är kapabla att på egen hand ta sig hit och utföra brott eller finns det någon i bakgrunden som styr?

Ryktet går, en modern variant av Amerikabrev, om hur bra det är  i Sverige.

Grym gruppvåldtäkt
Det är ibland mycket grova brott som utförs. Inte minst den grymma gruppvåldtäkten på utkiksplatsen Fåfängan på Södermalm hösten 2015. Fyra killar, utan identiteter, utsatte en ung kvinna för en brutal gruppvåldtäkt, medan andra skrattande tittade påTre av dem har uppgett Marocko som födelseland. Förövarnas fingeravtryck skickades till Europol och det blev träff på ett tiotal olika alias, mellan 13 och 33 år, från tysk och norsk polis.

– Det tar nästan lika lång tid för polisen att utreda åldrar som att utreda själva brottet, säger  åklagare Christina Voigt.

Tingsrätten valde att döma personerna som pojkar med låga straff.

Avtal med Marocko
Problemet har tillåtits pågå i åratal. Marocko har tidigare vägrat ta emot gatubarnen. Men i maj 2016 sa Anders Ygeman att regeringen nått en överenskommelse med Marocko som skulle bli startskottet för omfattande utvisningar.

– Frågan är inte löst än, det är den först när vi har fungerande utvisningssystem på plats. Men gårdagens överenskommelse är ett viktigt steg på vägen, sa Anders Ygeman då.

Fortfarande kvar
I februari 2017 uppgavs att det fortfarande finns hundratals gatubarn i Sverige, men att samarbetet mellan Sverige och Marocko går framåt.

– Det har blivit en helt annan tongång i samarbetet med Marocko och det är ytterst glädjande för i grunden är det Marocko som måste ta ansvar för sina egna medborgare, sa Anders Ygeman.

Inleder punktmarkering
Men uppenbarligen har inte problemen hanterats på högre nivå. Istället ska polisen på gatan nu börja punktmarkera och ”identifiera enstaka individer”. Den här veckan inleder polisen tillsammans med socialtjänsten och Stockholms stad ett arbete.

– Att börja punktmarkera någon eller några av de här barnen och ungdomarna sänder signaler som visar att ”vi ser er”, vi accepterar inte ert beteende men vi inser också att det finns en bakomliggande problematik som de också är utsatta för, säger biträdande polisområdeschef Jonas Trolle.