Efter viss tvekan har nu alla oppositionspartier gjort klart att de kan komma att rikta misstroendeförklaring mot statsråd i regeringen efter säkerhetsskandalen i Transportstyrelsen.

För att fälla ett statsråd krävs att 175 riksdagsledamöter röstar för sådant. Allianspartierna och Sverigedemokraterna har tillsammans 190 mandat. I helgen har det blivit klart att alla partier är beredda att vidta misstroendeförklaring mot regeringen.

”För Moderaternas del kan det mycket väl bli dags att rikta misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd som brustit i ansvar i säkerhetsskandalen”, sa Anna Kinberg Batra (M) till TT.

”Vi kommer också stå bakom misstroendeförklaringar, om inget unikt ändrar läget”, skriver Jimmie Åkesson (SD) på Twitter.

”Misstroendevotum kan bli aktuellt mot ett eller flera statsråd”, skriver Ebba Busch Thor (KD) i SMS till DN.

”Det kan bli aktuellt med misstroendeförklaring mot ett eller flera statsråd”, sa Jan Björklund (L) till TT.

”Centerpartiet ser mycket allvarligt på denna säkerhetsläcka och utesluter inte misstroendeförklaring mot ett eller flera enskilda statsråd”, var Annie Lööf (C) sist med att meddela i sociala medier igår.

Läget blev än allvarligare i går då Dagens Nyheter avslöjade att personer som av polismyndigheten och Försvarsmakten verkar under falsk identitet kan ha röjts. Falsk identitet används i Sverige som en del av Säpos kontraspionage. Även polisen har agenter med kvalificerat skyddad identitet för att kunna infiltrera brottsliga och extrema organisationer. Utomlands verkar Försvarsmaktens topphemliga organ Kontoret för särskild inhämtning (KSI) som sänder ut agenter till andra länder. Alla dessa agenter har körkort – utfärdade av Transportstyrelsen.

I en förundersökning från Säkerhetspolisen, som Nyheter Idag tagit del av, framgår i förhör med Rolf Annerberg (S), som nyligen avgått som ordförande i Transportstyrelsens styrelse, att säkerhetsbristerna är en konsekvens av hård tidspress från bland annat regeringen. Det fanns ett stort politiskt intresse att Transportstyrelsen kom igång med ny IT-infrastruktur. Det var en del i en reform för att myndigheterna skulle spara pengar. Rolf Annerberg, har tidigare arbetat med Margot Wallström i Bryssel, menar att pressen att spara pengar genom reformer i slutändan kom från finansminister Magdalena Andersson (S).

Statsminister Stefan Löfven (S) har ännu inte uttalat sig i frågan och fortsätter att hänvisa till infrastrukturminister Anna Johansson (S).