ALMEDALEN. Två kvinnor med invandrarbakgrund brakade loss i en duell över hållningen till kvinnor i förorterna, Amineh Kakabaveh (V) och Banar Sabet(C).

– Bristen på kompetens om hedersförtryck är skamlig, säger vänsterpartisten, som är ordförande i Varken Hora eller Kuvad.

Behövs feminismen 2017?

För Banar Sabet handlar det om frihet.

– Friheten att få välja slöja, friheten att få gifta sig med vem man vill eller starta bolag.

–  Märklig politik, ni vill ge frihet till att få förtrycka sina kvinnor i förorterna, svarar Amineh Kakabaveh.

– Jag kan inte befria någon kvinna. Vad skiljer då oss från moralpoliserna i Iran? Det är inte min sak att välja, det är individens val om man vill ha slöja, burka eller gå helnäck genom Rinkeby, säger Banar, ordförande för Stockholms Centerkvinnor.

Amineh Kakabaveh tänder till och menar att man struntar i kvinnor från andra delar av världen, där lagstiftning är samma som religion och används av makten för att förtrycka kvinnor. Hon berättar att hon anslöt sig till Peshmerga när hon var 13 år. Hon hade slöja och kom från muslimska världen, men fick ta av sig den.

– Vi har lärt oss att kvinnor är underordnade. Hur skulle en kvinna i det här landet där det finns religiösa krafter, manliga enklaver, som säger att “det svenska samhället är inget för oss, vi ska behålla våra traditioner” kunna välja?

Hon fortsätter:

– Ge inte möjlighet till de här männen! Ge inte skattepengar till dem!

Banar Sabet ropar tillbaka:

– Du stigmatiserar slöjan så de inte kan få jobb.

– Det handlar inte om slöjan, svarar Amineh Kakabaveh.

Hedersförtryck
Båda var dock överens om vilket stort problem hedersvåld är i det svenska samhället.

– Det är skamligt att det fortfarande inte finns kunskap, det är 20 år sedan Pela och 15 år sedan Fadime, och flera andra, säger Amineh Kakabaveh.

Religiösa friskolor
Hon är emot religiösa friskolor.

– Om barn får lära sig andra värderingar än de demokratiska, hur ska de när de är 16-18 år kunna integreras, när de inte ens träffar svenska barn?

Hon tycker att det är beklämmande när politiker står och prata om integration när kvinnor och barn är isolerade i enklaver.

– Det är inte feminism, eller integration, det är politiskt självmord. Svensk lagstiftning ska gälla alla, även flickor och kvinnor med invandrarbakgrund.