Den internationella reklambranschens tidning The Drum rapporterar att en ny studie slår hål på en seglivad myt, att reklam med lättklädda modell säljer bättre. Professor John Wirtz säger att provokativ reklam generellt har liten påverkan på försäljningen, den kan till och med ha negativ effekt för varumärkets image.

Reklamprofessor Wirtz har på University of Illinois vägt samman 78 studier som undersökt effektiviteten för ”sex appeal” i annonser. Studien finner att publiken inte bättre kom ihåg varumärket eller i högre grad köpte produkten om reklamkampanjen om den innehöll sexualiserat budskap. Detta definieras med att reklamen innehåller helt eller delvis nakna modeller, sexuell beröring eller ord som har ett sexuellt budskap.

– Vi finner bokstavligen noll effekt hos deltagarnas avsikter att köpa produkter som annonseras med sexuellt budskap.

– Antagandet att sex säljer, nej så är det inte enligt vår studie. Ingen positiv effekt, säger han.

Däremot visar forskningen att konsumenter är mer benägna att komma ihåg reklam som anspelar på sex. Men det gör inte att man bättre kommer ihåg det specifika varumärket som presenteras i reklamen. Studien visar också att kvinnor är väldigt negativt inställda till reklamen.

Att reklam som anspelar på sex fungerar dåligt är något som de svenska reklambyråerna känner till, enligt socialantropologen och reklamforskaren Raoul Galli.

– De är medvetna om att det är helt andra saker som driver människor till köp. Men vad är sex egentligen? Den reklamen som säljer i dag kan bestå av vackra och snygga människor som är mer eller mindre påklädda i mer eller mindre intima situationer. Att använda Zlatan i en Volvoreklam med spelande muskler, är det sex? säger han till SVT.

*

Se mer: Sexualised ads don’t work and yield no results, according to latest research