Islamska staten är på reträtt. När det gäller kontroll över geografiska områden i Syrien och Irak. Men hotet från fundamentalisterna kan bli än större när deras kalifat på marken besegrats. Då kan man fokusera mer på sin närvaro på internet och därigenom uppmuntra till terror överallt, inte minst i Europa.

Islamska staten har länge haft stora framgångar på internet. Via sociala medier har man rekryterat anhängare till striderna i Syrien och Irak. Och ryktet om gruppens grymhet och blodtörst har man i hög grad själv skapat genom propagandavideor som sprids på nätet.

På marken pressas man nu tillbaka, men inte alls när det gäller förmågan att använda den digitala teknikens möjligheter för att sprida och uppmana till våld, terror och död. En terrororganisation som IS behöver inte ett geografiskt område som fristad för att räknas som maktfaktor.

– Många av oss forskare pratar just nu om ett virtuellt kalifat. Tack vare modern teknik kan man flytta runt delar av verksamheten online. Det kommer uppgifter från Europol där de säger sig ha släckt ner 30.000 jihadistiska webbsajter och internetkonton av olika slag. Ändå har de fortfarande fullt upp med sitt arbete. Det är som att försöka ösa ur en båt som håller på att sjunka när hålet är för stort, säger Hans Brun i en intervju med Göteborgs-Posten.

Olika länders säkerhetspolis arbetar intensivt för att finna och stoppa propaganda, instruktionsfilmer, kontaktnät och slutna chattgrupper. Men i samma takt som man finner och stängs ner plattformar, dyker nya upp. Informationen är lagrad digitalt och för varje server som tas i beslag, finns flera andra med samma information.

Illegala verksamheter på nätet är svåra att komma åt. En liknelse kan vara fildelningssajter som PirateBay. 14 år efter lanseringen, flera husrannsakningar och fängelsedomar senare, lever tjänsten vidare på samma webbadress, skriver G-P.

Islamiska staten var tidigt ute på nätet och har skickligt utnyttjat slagkraften som digital teknik ger. Även nu när man pressas tillbaka och förlorar territorium fortsätter IS publicera material, bland annat via sin egna ”nyhetsbyrå”.

– IS genomslagskraft på nätet är baksidan av globalisering och modern teknik. Det vi funderar på är om man kan ersätta fysisk kontroll med digital eller virtuell kontroll. Förr i tiden har terrorgrupper varit geografiskt begränsade och då har man bekämpat dem geografiskt. Som IRA. Dem fick man faktiskt till förhandlingsbordet och den delen av Storbritannien är ganska stabil nu i motsats till hur det var på 70-talet. Men så som IS fungerar, det är ett delvis nytt fenomen, säger Hans Brun.

När terrornätverket förlorar förmåga att centralt planera förlorar man inte möjligheterna att verka, men arbetsmetoderna förändras.

– Ett större ansvar för IS kommer att pressas ut på individ- och gruppnivå. Dels gör det IS mer oförutsägbart, men det blir även svårare för dem att synkronisera större attacker. Det som då kvarstår är problemet med ensamagerande och mindre grupperingar som opererar självständigt, säger Hans Brun.

Internet blir i det läget ovärderligt för ensamvargar och små grupper som den vägen kan få information och inspiration från ledarskapet. De attacker som kommer att utföras blir mindre omfattande men knappast färre och lika dödliga för dem som drabbas.

De ensamma jihadistkrigarnas tid är inte förbi – den har bara börjat.