Det var en engagerad partiledare som passade på att bli folkbildare. För första gången från Almedalsscenen visades diagram för att illustrerade politiska förslag. Och det fungerade.

Det är inget snack om att Ebba Busch Thor haft det tyngsta partiledartalet hittills under politikerveckan. Om någon frågat mig innan, hade jag inte trott på att det skulle vara en bra idé att på en stor utomhusscen visa diagram.

Men Busch Thor vävde in diagrammen och siffrorna på ett snyggt sätt i sitt budskap, hon föll varken i fällan att behandla publiken som barn eller bli mästrande. Istället stärkte tilltaget hennes pondus.

Hemligheten var att hennes tal innehöll substans, inte bara tom retorik.

Och hon var tydlig, utan alla de omskrivningar som andra partiledare tidigare i veckan gjort till en konst för att slippa ta i de svåra frågorna.

Hon nämnde en del av de seder och värderingar som utmanas med integration som argument: skolavslutningar i kyrkan, Luciafirande och ta kvinnor i hand.

– Det är så fult att skylla allt detta på invandrarna. Invandrarna kräver inte att Sverige ska stöpas om. Det är vänstern som döljer det bakom en integrationsretorik, sa KD-ledaren.

Hon använde också den i vissa kretsar så känsliga retoriken om att de från andra länder som inte accepterar det svenska ”inte är välkomna”.

Klarspråk är befriande. Ebba Busch Thor lät en frisk vind dra in över gränderna i Visby där de annars så räddhågsna och ibland rent ut sagt inskränkta etablissemangen huserar.

Hennes fokus låg på pensionärerna. De ska få upprättelse. Kristdemokraterna står nu också för det SD i flera budgetar lagt fram: att pensionärerna inte ska betala högre inkomstskatt än arbetande.

Det var här hon använde diagram. Det blev både tydligt och snyggt. Det gav Ebba Busch Thor rollen som folkbildare, och hon det passade henne väl.

Retoriskt var det också lyckat eftersom talet därmed kändes betydligt tyngre och seriösare än tidigare tal, som varit oerhört tunna på fakta och analys.

Om KD kan hålla den här nivån fram till valet om drygt ett år, borde de ha goda chanser att hålla sig kvar i riksdagen.