Gårdagens knivattack i ett köpcenter i Hamburg utfördes av asylsökande som fått avslag. Den 26-årige mannen dödade en person och skadade sex, innan andra kunder med stolar kunde stoppa honom och patrullerande polis gripa gärningsmannen.

Hamburgs borgmästare Olaf Scholz skrev i ett pressmeddelande att gärningsmannen är ”en utländsk medborgare som skulle lämna landet”, men som inte kunde deporteras eftersom han inte hade nödvändiga identitetshandlingar, rapporterar Reuters.

”Det är upprörande att denne förövare är en person som bett om skydd i Tyskland och sedan rikta sitt hat mot oss”, skriver borgmästaren.

Polisens talesperson säger att hon inte kan bekräfta att gärningsmannen ropade ”Allahu Akbar”, arabiska för Gud är störst, medan han försökte fly köpcentret, så som ett vittne sa till en tysk tv-kanal.

Tyskland är mindre än två månader från allmänna val den 24 september, där förbundskansler Angela Merkel förmodas få förnyat förtroende att leda regeringen trots spänningar i landet efter att hon i augusti 2015 beslutade öppna gränserna för över en miljon migranter. Medborgarnas säkerhet är sedan tidigare en av de viktigaste valfrågorna.