REGERINGSKRISEN. Löfven satte hårt mot hårt. Nu har oppositionen har bollen. Men det handlar om mer än att lösa regeringskrisen. Enligt en politisk expert tvingas Alliansen förr eller senare göra valet: Ändra hållningen till SD eller ändra hållningen till S.

Under förmiddagen utspelades regeringens schackdrag i kampen om att behålla makten, med Stefan Löfvens regeringsombildning. Nu väntar man på oppositionens motdrag. I kommentarer spekuleras i hur Alliansen kommer att agera. Professor i statsvetenskap Jonas Hinnfors menar att på sikt kommer det parlamentariska läget att pressa Alliansen mot ett beslut.

– Det pressar sakta till någon slags nytt majoritetsförhållande i svenska politik. Förr eller senare kommer valet: Ändra hållningen till SD eller ändra hållningen till S, säger Jonas Hinnfors till SVT.

Sverige har under lång tid präglats av tre block, det rödgröna, det borgerliga och Sverigedemokraterna, där politiken från de två första har präglats av att hålla Sverigedemokraterna utanför. Samtidigt har svenska folket i opinionsundersökningar gett alltmer stöd till Sverigedemokraterna, som i färska mätningar till och med är största parti.

Mycket nytt kan fortfarande framkomma under IT-säkerhetsaffärens utvecklande. Klart är att Stefan Löfven spelar högt och sätter hårt mot hårt. Alliansen kan nu komma att fortsätta driva misstroendet mot försvarsminister Hultqvist. Misstroende kan även väckas mot Stefan Löfven. Regeringen kan även utlysas extra val eller välja att avgå – och återuppstå. Eller så bildar Moderatledaren regering, om talmanen ger henne uppgiften. I höst väntar också budgetstrider där det också hotats med misstroendeförklaringar.

Beröringsskräck
Hinnfors pekar på dessa svårigheter med att få majoriteter tillsammans med beröringsskräcken mot SD.

– Både Liberalerna  och Centerpartiet har varit mycket tydliga med att de aldrig vill sätta sig i någon beroendeställning till SD. Men vad betyder det att vara i beroendeställning? säger Jonas Hinnfors som menar att det öppnar för ändlösa och trassliga tolkningar.

– Räcker det att SD lägger ner sina röster, för de som är kritiska till att närma sig SD. Och om SD aktivt röstar för en Alliansregering? Hur kommer väljarna att reagera? Hur kommer en svekdebatt att se ut?  Det är precis där det landar, säger han.

Håller ihop ännu
Än så länge håller Alliansen ihop, men i framtiden kanske vi kommer att se andra samarbeten, menar Jonas Hinnfors.

– Ska vi undvika en situation som många andra länder har med politisk instabilitet är det en utsträckt hand, antingen från Alliansen till Sverigedemokraterna, eller från Alliansen till Socialdemokraterna, som måste till.

Annars kan vi vänta oss att den här typen av kriser blir vanligare än  förut, anser han.

– Men det kräver att man kommer över grundläggande ideologiska frågor, där Alliansen kan välja att acceptera Sverigedemokraterna fullt ut, eller att börja samarbeta med Socialdemokraterna som i Tyskland.