POLITIK. Ännu ett tungt moderatnamn som har tröttnat och ser Sverigedemokraterna som ett bättre alternativ. Thomas Morell är en välkänd expert och kämpe inom transportnäringen. Nu ska han driva frågorna han brinner för inom SD istället. Lag och ordning står högst på den politiska agendan.

– Om det här går vägen kan jag ta en plats i trafikutskottet. All kriminell verksamhet är hjulburen. Vi måste ha en fungerande polisorganisation och trafikpolis som en sköld ute på vägarna som stör ut den kriminella verksamheten, säger Thomas Morell till SkLT.

Thomas Morell är välkänd inom transportnäringen och sakkunnig expert inom yrkestrafik på Svensk åkerinäring. Länge har han slagit larm om situationen med utbredd laglöshet på vägarna samt minskningen av trafikpoliser.

– Det finns en koppling mellan olaglig trafik och övrig brottslighet. Transporter används för kriminellas logistikflöden och narkotika och vapen förs in i Sverige. Det är en värre soppa än vad många kan föreställa sig, säger Thomas Morell, som bor i Tibro i Skaraborg.

Olagliga transporter
I en tidigare intervju med Samtiden berättar han att stora delar av logistiksystemet har byggts upp av kriminella genom otillåten cabotageverksamhet och olagliga transporter som inte kontrolleras. Cabotagetrafiken missbrukas av storföretag som bland annat Ikea, vilket BBC avslöjade.

– De utländska transportföretagen kompenserar genom att även köra annat, olagligt gods åt kriminella. De kan riskfritt smuggla vapen, knark och även bedriva människohandel, sa Thomas Morell till Samtiden.

Seriösa åkeriföretag slås ut av den olagliga transportverksamheten och ingen i den politiska ledningen tycks förstå allvaret i det som sker.

Ingen respons
Thomas Morell säger att han har kämpat för att få sitt gamla parti att agera men saknat ordentlig respons. Han menar att inte bara Moderaterna utan alla allianspartier är för svaga i sin oppositionspolitik.

Droppen kom när Anna Maria Corazza Bildt (M) röstade för ökad liberalisering av cabotageregler i EU-parlamentet. Däremot är han nöjd med tidigare lastbilschauffören Peter Lundgrens (SD) arbete i EU-parlamentet.

För en dryg månad sedan bytte den tidigare moderate riksdagsledamoten Patrick Reslow i Skåne över till SD.