TIGGERI. I grannlandet Danmark är åtgärderna mot tiggeri och olagliga bosättningar tuffare än i Sverige. Statsminister Lars Løkke Rasmussen vill nu ta ytterligare steg för att stävja utbredningen av den växande gruppen av romer, som slår läger i parker och orsakar debatt i Köpenhamn.

– Vi ser utlänningar som reser hit och sätter upp läger på våra gator. Tigger aggressivt. Tilltvingar sig så kallade skyddspengar från vår hemlösa och får oss att känna oss obekväma.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen talar klarspråk om problemen och föreslår konkreta åtgärder, uppger danska tidningen Politiken. I stället för sju dagars fängelse för “otrygghetsskapande tiggeri” vill regeringen nu utöka till 14 dagar i fängelse.

– Det vi ser hör inte på något sätt hemma i vårt samhälle. Därför kommer regeringen att föreslå en fördubbling av straff för tiggeri, säger Lars Løkke Rasmussen.

Han säger att hitresta ’romska gäng’, är ett allvarligt problem som upptar många danskar.

– Jag vet för jag är själv en av dem, som medborgare i Köpenhamn.

Det måste bli hårdare tillvägagångssätt
I Köpenhamn sätts fler romska läger upp på undanskymda platser i parker, uppger Politiken. Köpenhamnspolisen har redan gjort ihärdiga ansträngningar, bland annat har man i år redan rensat 25 romska läger och väckt 84 åtal. Men det måste bli en hårdare inställning till problemet, enligt regeringen.

– Vi vill inte och bör inte acceptera att staden inte är en trygg plats för alla, säger Lars Løkke Rasmussen.

Farhågor om danska hemlösa
Trots att regeringen sannolikt kommer att ha en majoritet med det danska folkpartiet, kan förslaget väcka motstånd från delar av det danska parlamentet.

Tidigare har det uttryckts farhågor för att danska hemlösa som ber om några mynt på tåget kan få fängelsestraff på två veckor. Statsministern konstaterar att ovillkorliga fängelsestraff ska användas  ”i första hand på offentliga platser, där det är särskilt besvärande.”

Överväger utökat zonförbud
Statsministerns kommentarer kom strax efter justitieminister Søren Pape Poulsen (K) på onsdag kväll utfärdat tre andra förslag för att ta itu med romerna. Den 1 april blev det förbjudet att sätta upp eller bosätta sig i läger, som skapar otrygghet i närområdet. Nu kommer regeringen att ge polisen utökade möjlighet att ge zonförbud, så att förbudet gäller ett större område.

Regeringen kommer också att titta på om polisen kan ge ett zonförbud redan första gången utlänningar bryter mot reglerna. Myndigheterna ska också undersöka möjligheten för ett snabbtest för att se om en person har anledning att uppehålla sig i landet.