STUDENTEN. Svenska flaggan tillåts inte på studentutspringet i år. I alla fall inte på Malmö Borgarskola som har förbjudit flaggor och alla  ”nationalistiska symboler” på skolgården.

Det är studenttider och under onsdagen har det varit flera studentutspring. Men vissa skolor har förbjudit den svenska flaggan under glädjeyran. En av dem är Malmö Borgarskola som beslutat att förbjuda flaggor och andra nationalsymboler på skolgården under utspringet.
– Ingen vill bli fotad bakom en flagga eller annan symbol som hen själv kanske inte står för. Studenten handlar om något annat”, säger skolledningen till Sydsvenskan som förklaring till beslutet.
Skolans biträdande rektor Martin Roth säger:
– Vi har sagt nej till alla former av nationalistiska symboler för att festen ska slippa förknippas med sådant som kanske inte har med studenten att göra. Vi har såpass många oroshärdar runtomkring. Den här dagen ska det vara fokus på avslutade gymnasiestudier.
Förbudet uppges även ha en olycksförebyggande orsak.
– Det är trångt som det är, även utan flaggor. En del kan vara lite förfriskade. Att då ha tygstycken runt sig är en parameter som inte är så lämplig, säger Martin Roth.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson reagerar med frustration:
– Viktigt meddelande till ledningen för Malmö Borgarskola: Avgå alla! Nu helst, skriver han på facebook.

KOMMENTAR 2017-06-08:
Skolan meddelar till Samtiden att det förbud som råder gäller endast på scenen och omfattar alla flaggor, liksom väskor och andra föremål. Detta på grund av att scenen är liten och syftet med förbudet är att undvika olyckor.