TERRORISM. Den misstänkta hammarterroristen vid Notre Dame var prisbelönad journalist. Farid Ikken bodde flera år i Sverige och läste journalistik på universitetet ända upp på masternivå. Han arbetade för stora svenska medier, bland annat Sveriges Radio.

Sverige har beskrivits som ett safe haven för terrorister och det är inte första gången en ”svensk” visar sig ha kopplingar till jihadistdåd i Europa. Under terrordådet på nattklubben Bataclan i Paris 2015 när 89 människor dödades var två av de inblandade bosatta i Sverige.

Det var under tisdagen som 40-årige Farid Ikken med bakgrund i Algeriet gick till attack med en hammare mot en polis utanför Notre-Dame i Paris.

– Det här är för Syrien, skrek han enligt vittnen innan han sköts och fördes till sjukhus med skador.

I sin väska hade han flera knivar. Efteråt ska mannen ha uppgett att han är ”kalifatets soldat” och stöder IS. Enligt nyhetsbyrån AFP ska Farid Ikken inför dådet ha svurit trohet till IS i ett videoklipp.

Sveriges Radio-journalist
Farid Ikken jobbade som frilansjournalist för olika tidningar och radio i Sverige mellan åren 2009–2010, bland annat SR, UNT och Dagens Industri samt var utgivare för tidskriften Fokus Afrika. År 2009 fick han ta emot EU-kommissionens Nationella journalistpris mot diskriminering efter reportaget ”Olaga vård” i tidskriften Folket i Bild. Artikeln handlar om asylsökande som inte har rätt till vård, samt om vårdpersonal som trots detta ger sjukvård i smyg.

Skulle doktorera
De senaste åren bodde Farid Ikken i Frankrike och var inskriven vid universitetet i Lorraine för att doktorera. Han var inte känd av den svenska Säkerhetspolisen. Utav de som intervjuats om Farid Ikken säger ingen att de märkte några tecken på radikalisering.

De som försöker förklara jihadism med socioekonomiska orsaker får svårt att förklara Farid Ikken.

För lite för sent
Sverige har under flera år förlorat mycket tid genom att göra för lite, för sent och inte ta hotet från jihadister och terrorister som återvänder från Syrien på allvar. Bara för något år sedan väckte det stor uppmärksamhet att flera kommuner har stöttat och är fortsatt beredda att stötta jihadister med förtur till bostad, jobb, skuldsanering och körkort. Som om det handlade om vilsna killar med jobbig uppväxt som hamnat lite fel. Inte om bestialiska mördare och våldtäktsmän.

Fortfarande talas det om att ”återvändare” och ”avhoppare” ska hanteras av kommunerna, senast på pressträffen idag om regeringens och alliansens nya terroröverenskommelse.