De kulturhistoriska klockstaplarna i Nyköping och Sigtuna brändes ner under Ramadan. Det finns idag inga bevis om att de attackerades av islamiska extremister, men sammanhanget gör att jag håller det inte alls för osannolikt.

Lördag den 3 juni anfölls en kyrka i Valladolid i Spanien av en man som skrek ”Allahu akbar!” Han vandaliserade altaret och försökte ge sig på prästen innan han övermannades av folk i kyrkan. Det hade kunnat sluta mycket sämre. Mannen kom från Marocko. (Händelsen filmades och finns att se här.)

Den 26 maj i år inleddes ramadan och muslimska extremister brukar öka sin fientlighet och sina attacker mot icke-muslimer under denna månad. Jihadgruppen Islamiska Staten har i år uppmanat sina anhängare att döda och sprida förstörelse i ”korsfararnas” länder på alla sätt de kan.

Profeten Muhammed utkämpade sitt första och viktigaste slag mot ”avgudadyrkarna” under ramadan. För IS-jihadisterna är Muhammed den högsta auktoriteten och de rättfärdigar allt de gör genom att hänvisa till honom och till Koranen.

Förra ramadan attackerades Sankt Pauli kyrka i Malmö av en man som skrek ”Allahu akbar!” Den 27 juni 2016 vandaliserades kyrkan av mannen som bar ”arabiska kläder”. Enligt polisen var han ”fullständigt galen” och hade ”synpunkter på religionen som utövas i kyrkan”.

I staden Marawi på södra Filippinerna attackerades en kyrka i början av juni. Fanatiska islamister slog sönder bilder av jungfru Maria och Jesus. De brände sedan ner kyrkan. Det är skrämmande att se detta hat, men för den som orkar finns ett videoklipp här.

Fredagen den 2 juni i år, under ramadan alltså, brann en gammal klockstapel i Nyköping. Urban Granström, kommunalråd i Nyköping, kommenterade så här på Twitter: ”En del av Nyköpings kulturarv går upp i rök. Det är sorgligt.”

Polisen rubricerade ärendet som grov mordbrand.

Förra ramadan den 30 juni brann en annan gammal klockstapel i Sigtuna. Klockstapeln från 1700-talet har alltid varit en symbol för Sigtuna stad med dess ringning av klockorna varje dag. Den stod bredvid Mariakyrkan och Sankt Olofs kyrkoruin. Polisen misstänker att branden var anlagd.

När det brinner i en moské blir det stora rubriker i medierna och toppolitiker uttalar sig. Det skrivs kolumner om islamofobi och rasism. Men när en kyrka attackers, när vårt kristna kulturarv står i lågor, är det tyst. Jag har inte hört en enda politiker säga att vi behöver göra någonting åt den kristofobi som finns bland muslimer, och som har en grund i islamiska texter.

När någon hade klottrat på Uppsalamoskén, där IS-imamen Abo Raad ofta predikat, visade antirasister sin solidaritet genom att sätta upp hjärtan på porten i en så kallad ”kärleksbombning”. Ingen kärleksbombade Sankt Pauli kyrka.

IS-imamen Abo Raad hyste dock ingen kärlek för icke-muslimer. Han var tidigare ansvarig för en hemsidan muslim.se som finansierades med skattepengar för att sprida kunskap om islam. Där kunde man läsa att det är förbjudet för en muslim att fira jul och att den muslim som sjunger med i sången ”Nu tändas tusen juleljus” blir ”kafir” eller ”otrogen”. En muslim fick heller inte vara vän med en icke-muslim.

Som sagt, Abo Raad, som ofta predikat i Uppsalamoskén, har öppet uttryckt sympati för Islamiska Staten. Och vi vet vad de gör med avfällingar, sådana som blivit otrogna, till exempel genom att sjunga en kristen sång. Vi vet också att de inte bombar med pappershjärtan. De använder spikbomber, till och med bland barn.

Det finns ännu inga bevis för att klockstaplarna i Nyköping och Sigtuna brändes ner av islamiska extremister, men för den som känner till hotbilden och följer vad som händer i andra länder, håller jag det inte alls för osannolikt.

Profeten Muhammed hatade ljudet av kyrkklockor. I en hadith sade han att klockorna är ”Satans instrument”. Hadither är texter som beskriver Muhammeds ord och gärningar. Varje gång Islamiska Staten har erövrat en kyrka i Syrien och Irak har klockorna, statyerna och korsen förstörts.