POLISKRIS– Hjälp, hjälp, säger landets rikspolischef Dan Eliasson, samtidigt som han tillkännager att landet i delar tagits över av kriminella. Efter detta ovanliga framträdande kräver Moderaterna nu hans avgång.

Områden präglade av grov kriminalitet, brutalitet och parallella samhällsstrukturer, kallade särskilt utsatta områden, har ökat med åtta istället för att minska. Utöver det finns 5 000 gängkriminella och 200 kriminella nätverk.

Det går åt fel håll med stormsteg och det är just rikspolischef Dan Eliasson som är ansvarig. Men han ser ut att tro att någon annan ska göra jobbet.

– Hjälp oss, hjälp oss. Vi måste ha kommunerna med oss, de gör mycket i dag men vi måste göra ännu mer tillsammans för att vända utvecklingen, säger Dan Eliasson med en vädjande ton under onsdagens presskonferens.

En minst sagt ovanlig hållning av en rikspolischef.

Föräldrar på stan
Hela 61 områden klassas nu som utsatta, läget i 23 områden beskrivs som akut och i sex områden som alarmerande, av rikspolischefen själv.

– Vi har gjort förstärkningar i de här områdena, vi har fördjupat samarbetet och försöker uppmuntra till utökat samarbete med kommunerna, frivilligorganisationer, föräldrar på stan och religiösa samfund exempelvis, säger Dan Eliasson.

Moderaterna: Avgå
Moderaterna går idag ut och kräver rikspolischefens avgång.

– Det är alldeles för allvarligt läge med den utveckling vi ser. Jag tycker det är uppenbart att rikspolischefen inte klarar av att vända utvecklingen, säger Tomas Tobé (M), rättspolitisk talesperson till SVT.

– Landets poliser har inte förtroende för den nuvarande polisledningen, fortsätter han.

Partiledaren Anna Kinberg Batra (M) och Beatrice Ask (M) skriver också på DN Debatt att ”regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet.”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) avfärdar kravet.

Våldsbejakande religiös extremism
De åtta tillkomna särskilt utsatta områdena ligger i Borås, Göteborg, Stockholm, Uppsala, Landskrona och Malmö. Särskilt utsatta områden kännetecknas av parallella samhällsstrukturer, svårigheter för polisen att fullfölja sitt uppdrag, obenägenhet hos befolkningen att delta i rättsprocesser, närhet till andra utsatta områden och förekomst av våldsbejakande religiös extremism.

Tusentals islamistiska extremister
Säpo larmade nyligen om att det idag finns ”tusentals” islamistiska extremister och potentiella jihadister i Sverige, från att ha varit 200.

Journalisten Per Gudmundsson menar i en SvD-ledare att Säpo omöjligt kan kontrollera tusentals och att det de säger nu är: Skyll inte på oss när det smäller.

Gäller samma för polismyndigheten med 5000 gängkriminella? Och 200 kriminella nätverk?

Ledare uppmanar avgång
Flera andra ledarskribenter kommenterar också Dan Eliasson. I en osignerad ledare skriver Expressen att rikspolischefen ”har tappat kontrollen” och ”polisens larmrapport om utsatta områden i Sverige är isande läsning” samt uppmanar till hans avgång. ”Dan Eliasson behöver hjälp – att lämna sin tjänst som rikspolischef”.

Rikspolischefen framträdde i en av de ynkligaste presskonferenser. Där stod han och sa att han misslyckats, men vägrade ändå att ta ansvar. Rikspolischefen och ytterst regeringarna Löfven och Reinfeldt har inte gjort något för att ta tag i utvecklingen utan fortsatt att fylla på med okontrollerad invandring till dessa områden. Därför har vi facit nu.