BROTT. Förra året slogs sorgliga rekord i sexövergrepp. Enligt Expressen ökade anmälda sexbrott med 1000 procent förra året. Redan uppmärksammas nu även att Sveriges största nöjesparker har fått stora problem. Både med ofredanden och annan kriminalitet.

Årets festivalsommar har bara börjat. I anslutning till festivalen i Umeå förra helgen anmäldes tre våldtäkter. Men även nöjesfälten Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm plågas av ofredanden och otrygghet, särskilt för tonårstjejer. Förra året anmäldes ett fall av ofredande på Gröna Lund. Sedan öppnandet i slutet av april har det redan kommit in fyra anmälningar, skriver Expressen som menar att det inte ser ut att bli mindre i år – tvärtom.

– Samtliga fall är polisanmälda. Det handlar om unga tonårstjejer som blivit utsatta, säger säkerhetschefen Fredrik Gemzell till Expressen.

Gröna Lund verkar har räknat med denna utveckling då man denna säsong skapat ett nytt system för att motverka otryggheten. Man har upprättat en egen trygghetscentral dit besökarna kan ringa samt har placerat ut trygghetsvärdar som patrullerar i nöjesparken.

Även Liseberg
I maj dömdes en 17-åring  för att ha sexofredat två 13-åringar inne på spökhuset Gasten på Liseberg. Han hade tafsat på deras bröst flera gånger, och enligt förundersökningen var flickorna mycket chockade och upprörda när de talade med ordningsvakten.

Sedan förra säsongen har även problemen med rån ökat. Grupper av ungdomar hotar och rånar andra ungdomar på deras åkpass, ibland flera gånger per dag, skriver GT. Anders Fridehäll, säkerhetschef på Liseberg, berättar att gängen ofta har med sig en sax som de klipper av passet med och sedan fäster de passet med tejp eller tuggummi. Incidenterna polisanmäls inte alltid.

– Det är svårt att komma åt ungdomarna. De har kanske gått från platsen och är inte kvar, säger Anders Fridehäll.

Knivhotade tioåringar
I maj blev också tre pojkar i tioårsåldern brutalt knivhotade av två killar i 15-årsåldern. De tvingades med till nöjesparkens källarplan där de hölls kvar i en halvtimme under stor skräck, innan en av dem lyckades fly. Gärningsmännen är fortfarande på fri fot. Nöjesparken uppges ha höjt sina säkerhetsrutiner till följd av händelsen.

Dessutom har Liseberg även fått problem med 13-14-åringar med Guldpass (säsongskort) som trakasserar andra, smiter före i köer och inte följer säkerhetsföreskrifterna.

Nöjesparkerna har blivit ännu en plats där ungdomar inte längre kan känna sig trygga.

Ensamkommande
Massofredanden och sexövergreppen på musikfestivaler har varit kända sedan 2014 och ökat varje år. I polisens egen rapport efter Kungsträdgården We are Stockholm 2015 skrev man att hundra procent av kända gärningsmän för tafsandet i Kungsträdgården hade utländsk bakgrund. Afghanska ensamkommande och marockanska unga män pekades i rapporten ut som särskilt våldsaktiva. Det talas om att de rör sig i grupper på upp till 50 personer.

Vakter överallt
Under en längre tid har det även rapporterats om ofredanden och sexövergrepp på badhus. Vakter sätts ut på platser i offentliga miljöer där det vanligtvis aldrig har behövts  tidigare. Numera finns ibland vakter på badhus, på bibliotek, på skolor och på sjukhus. Och nu uppmärksammas att de nöjesfält där familjer och ungdomar tidigare kunna roa sig utan problem blivit otrygga platser. Vardagsotryggheten breder ut sig och beskär människors frihet att röra sig fritt.