Under förmiddagens partiledardebatt i riksdagen pressade Jimmie Åkesson (SD) statsministern om utvecklingen i landet, och sedan moderatledaren om varför hon inte vill rikta misstroendevotum mot regeringen.

Efter att statsminister Stefan Löfven (S) målat utvecklingen för landet i ljusa färger riktade Jimmie Åkesson några konkreta frågor till honom som ifrågasatte denna bild.

– Vi hörde här hur bra det går för vårt land. Samtidigt, om man tittar på hur det kommer att se ut kommande år, beräknas hundratusentals människor komma till vårt land. Var ska dom bo? Var ska de jobba någonstans? I vilken skola ska deras barn gå?

– Stefan Löfven har inte alls skapat ordning och reda. Han har inte ens förstått de problem som han själv skapat, sa Jimmie Åkesson.

Statsministern hänvisade till att han lade om flyktingpolitiken och att den fungerar. Det går inte, att som SD, dra bort arbetsmarknadsåtgärder, svarade Löfven. Åkesson fortsatte pressa.

– Det ska komma ytterligare hundratusentals människor, trots att regeringen stramat åt. Min fråga är var dom ska jobba och bo? Om vi inte ens har jobb och bostäder till dom som kommit hit nu, hur ska vi lösa uppgiften för de ytterligare hundratusentals människor som kommer till Sverige de närmaste åren?

– Är det så att statsministern är beredd att ytterligare strama åt, se problemet, föregripa problemet och agera innan vi får ytterligare splittring och segregation i Sverige, undrade Åkesson.

Statsministern svarade att han är emot skattesänkningar och att det nu byggs bostäder. Då far landet väl.

Det hettade till mer i meningsutbytet mellan Åkesson och Anna Kinberg Batra (M). Åkesson ifrågasatte varför Moderaterna och de borgerliga inte agerar mot regeringens misslyckanden.

– Borgerligheten har inte varit beredd att sätta hårt mot hårt. Man har varit väldigt bra på att prata och tycka. Man är väldigt bra på att berätta vad som inte fungerar och vad man borde göra. Men de har avstått när det blivit skarpt läge. Vi har en inrikesminister som är ansvarig för att polisen inte fungerar. Vi måste göra någonting i den här församlingen, annars händer ingenting. Har vi verkligen tid att vänta i 1,5 år innan något ska hända? Hur mycket mänskligt lidande ska vi tvingas uppleva fram till nästa val? Är Anna Kinberg Batra beredd att rikta misstroendevotum mot ansvarig minister?

Moderatledaren ville inte svara. ”Misstroendevotum är ett instrument”, sa hon, men att hon inte tänker diskutera det nu. ”Jag tänker fortsätta ha ont om tålamod om regeringen inte levererar”.

Det är alltså så borgerlig oppositionspolitik kan beskrivas: man har ”fortsatt ont om tålamod”. Vad betyder det i klartext? Jo, att man inte gör ett jota. Moderaterna sitter på händerna i riksdagens kammare och låter de rödgröna härja bäst de kan. Oppositionen sitter passiv och tittar på medan man har ”fortsatt ont om tålamod”.

Smaka på den formuleringen en sekund.

För mig låter detta uttryck på något sätt masochistiskt, att man njuter av att få sitt tålamod plågat. Vi har alltså en självplågande Allians som skulle kunna ta regeringsmakten vilken dag man vill, men hellre låter riksdagens rödgröna minoritet driva landet i fördärvet. Är det verkligen vad Sverige behöver?

*

Se debatten i Riksdagens webb-tv.