Hittills har pressröster, som Samtiden, uttryckt tvivel om att den borgerliga alliansen fortfarande är vid liv och om den kan fungera i inför nästa val. Men nu börjar politiker inom allianspartierna deklarera detsamma.

I dag skriver Fredrik Lundgren (L), som är landstingsråd och gruppledare i landstinget Sörmland, en debattartikel i Svenska Dagbladet där han menar att det nu ”äntligen” verkar vara ”näst intill allmän visdom att Alliansen har spelat ut sin roll i svensk politik”.

Han förklarar varför. ”Det som mer än något annat förändrat spelplanen nu är Sverigedemokraternas intåg och tillväxt.”

Lundgren menar att de tre block det talas om, ett borgerligt, ett rödgrönt och Sverigedemokraterna, inte svarar mot aktuell och relevanta konfliktlinjer i svensk politik.

Han summerar: ”I den nya politiska geo­grafin ska därför L släppa allianstanken, gå till val som ett oberoende parti och sedan söka regeringsmakten med partier som har ett liberalt tonläge.”

En antydan om var denna omläggning slutar, finns när Lundgren gör skillnad mellan M, KD och SD som sägs ha mer gemensamt ”än med oss eller Socialdemokraterna”. En ny ”underbar natt” mellan L och S kanske är att vänta.