Visummärken som klistras in i passet när man har beviljats visum har stulits från svenska ambassaden i Turkiet. De har ett gatuvärde på över 30 miljoner kronor.

Sedan turkisk polis slagit larm visade en utredning inom Migrationsverket att många viseringsmärken saknades på svenska ambassaden. Sammanlagt 200 stycken har spårlöst försvunnit. Viseringsmärken har ett värde på 20.000 dollar på svarta marknaden, vilket betyder att visum för omkring 36 miljoner kr har stulits.

– Det allvarliga är att det kan vara en del i en organiserad brottslighet att använda stulna viseringsmärken, säger Gunnar Fröberg vid Migrationsverket till SVT.

Utredningen är den andra på ambassaden på kort tid. Tidigare under året hade Migrationsverket undersökt misstankar om ett 70-tal felaktiga visum till afghanska medborgare från samma ambassad. Den utredningen resulterade i att en tjänsteman polisanmäldes och avskedades.

Migrationsverkets utredning av de försvunna viseringsmärkena har däremot inte kunnat bindas till någon anställd. Stölden har nu, enligt vad SVT Nyheter erfar, polisanmälts av UD.