SÖDERTÄLJE. Fotbollsvandaler kastade in smällare under matchen mellan Syrianska FC och Dalkurd FC. Matchen avbröts och när ordningsvakter ingrep blev de bemötta med slag och kastade föremål. En person fick föras till sjukhus. – Om jag hade fått bestämma skulle jag porta sådana här fans på livstid. De måste ha hårdare straff. Det är för lätta straff i Sverige, säger Syrianskas ordförande Fikri Halef till Expressen.

På lördagskvällen spelades en fotbollsmatch i Superettan mellan det syrianska laget Syrianska FC och kurdiska Dalkurd FC. Det slutade i fiasko. Enligt polisens uppgifter från kvällen hade smällare kastats mot polispersonalen redan innan matchen. Men när en smällare kastades in på planen under pågående match avbröts den omedelbart och spelarna beordrades av planen. Minst en ordningsvakt skadades och en spelare fick föras till sjukhus med smärta i öronen.

Trots att maskeringsförbud råder sedan 1 mars gjorde polisen ingenting åt de maskerade ungdomar som stod på den syrianska läktaren. I Expressens video syns hur en av de drivande personerna tillåts gå upp på läktaren efter att ha angripit med en ordningsvakt med en våldsam knuff.

Våldsverkare

En ordningsvakt blev träffad av ett föremål i huvudet. Personen som kastade stod kvar i publiken kort efter händelsen. Faksimil: Expressen TV

Kräver hårdare straff
Syrianskas ordförande Fikri Halef är upprörd när kommenterar den avbrutna matchen för Expressen.

– Om jag hade fått bestämma skulle jag porta sådana här fans på livstid. De måste ha hårdare straff. Det är för lätta straff i Sverige. Alla lag har sådana här supportrar som gör så dåliga handlingar och de ska portas på livstid. Det är inte bara Syrianska, fortsätter han.

Även Dalkurds sportchef uttrycker frustration över beteendet.

– Det är en katastrof för fotbollen! Det är personer som inte hör hemma på en fotbollsarena som håller på med sådant här. Vissa tror det är acceptabelt bara för det är på en fotbollsarena. Det är så sjukt tråkigt, säger Dalkurds sportchef Adil Kizil, till Expressen.

Svenska Fotbollsförbundet valde att inte återuppta matchen då en spelare skadats och polisen uppgav på lördagskvällen att anmälningar upprättats. Dessa innefattar brott mot ordningslagen och två stycken om försök till grov misshandel.