LULEÅ. De första 250 migranterna har landat av de 3000 som Sverige har åtagit sig att ta emot. Enligt beräkningar kommer kostnaden att bli 7,5 miljarder kronor för svenska skattebetalare. Det har varit tyst i media om händelsen.

Den första omgången migranter flögs som planerat in till Luleå under tisdagen – under medietystnad. SVT hade ett sent inslag lokalt. Var tredje vecka kommer en ny omgång med direktflyg fram till oktober, totalt 3000 personer.

Enligt ekonomen Jan Tullberg blir kostnaden 7,5 miljarder kronor för dessa.

– Vissa beräknar 7,5 miljarder kronor, andra beräkningar visar på 12 miljarder kronor, säger Jan Tullberg i en intervju i Swebb-tv.

Som jämförelse kan nämnas att det skulle kosta 4,5 miljarder kronor per år att höja landets fattigpensionärer över fattigdomsgränsen. Det finns drygt 225 000 fattigpensionärer i Sverige. Utslaget på varje pensionär rör det sig om ungefär 1 700 kronor i månaden, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar.

Inflygningarna till Luleå Airport handlar om en överenskommelse med EU. De 160 000 asylsökande som levt i flyktingcentra i två år i Italien och Grekland ska omfördelas mellan medlemsländerna. De länder som vägrar, Tjeckien, Polen och Ungern hotas av vite och sanktioner av EU. Tjeckien har tagit tolv personer, de övriga inga alls.

Beräknat kostnader
Jan Tullberg har gjort beräkningar på att varje migrant eller flykting kostar Sverige i snitt 3 miljoner kronor.

– EU har räknat fram en straffavgift på vad det landet som inte tar emot ska betala och hamnar på 250 000 euro, alltså 2,5 miljoner kronor per person.

Det finns också en officiell beräkning gjord i Norge som kommer fram till siffran 4 miljoner kronor.

Snabbutredas
Migranternas asylskäl nu ska snabbutredas då man redan har bra koll på de som kommer med direktflygen, enligt Migrationsverket.

– De allra flesta kommer att få stanna, mellan 90-100 procent. Vi tar inte emot folk på det här viset som vi måste skicka tillbaka, säger Migrationsverkets enhetschef Per-Erik Bjurholt till SVT.

Frågan är varför det inte redan är gjort innan de flygs till Sverige, när de har varit i flyktingcentra i EU i två år?

Enligt FN är bara knappt tre procent av migranterna som anlände till Italien över Medelhavet förra året flyktingar som flyr krig och förtryck. De övriga är alltså ekonomiska migranter som söker bättre livsvillkor.

Inte militärtjänst
En man som var med på planet intervjuas av SVT. Han uppger att det är för att slippa militärtjänsten i Syrien som han kommer. Han vill börja om, börja ett nytt liv i Sverige och är glad.

– Jag tänker studera, säger han.

Men att vilja börja ett nytt och bättre liv och få möjlighet att studera är inte ett asylskäl. Politikernas stängda gränser visar sig inte alls vara stängda när det förutom de som fortfarande kommer landvägen dessutom flygs in 3 000 bara i sommar.