NORRKÖPING. Våldtäktsförsök och sexuella ofredanden inledde Bråvallafestivalen. En 20-årig man misshandlades hänsynslöst av en grupp män när han försökte hjälpa en kvinna som ofredades. Det är också första året som polis bär automatvapen på Bråvalla.

Polisens sammanfattning av den första kvällen på Bråvallafestivalen visar att otryggheten för kvinnor i festivalmiljön fortsätter. Men även att det kan bli allvarligt för män som försöker hjälpa en kvinna i fara. Det var vid halv tre på morgonen som en man i 20-årsåldern anmälde till polisen att han blivit misshandlad på ett hänsynslöst sätt. Händelsen inträffade inne på festivalområdet där han uppfattade att en kvinna skrek på hjälp. Kvinnan verkade bli ofredad av flera män och mannen gick dit och försökte gå emellan den utsatta kvinnan och männen när han blev nerslagen till marken.

När mannen låg ner blev han sparkad i huvudet av männen som ofredat kvinnan. Andra personer skyndade till och kom till undsättning varpå de angripande männen försvann från platsen. Polisen utreder händelsen som grov misshandel. Den drabbade mannen omhändertogs av ambulans. Han klagade på ryggsmärtor och har troligen fått hjärnskakning.

Polisen vill ha kontakt med de personer som hjälpte den drabbade genom att avbryta misshandeln. Om inte dessa personer agerat som de gjorde hade den drabbade riskerat att utsättas för ytterligare misshandel, uppger polisen, som uppmanar de som sett något att kontakta polisen.

Våldtäktsförsök
En kvinna anmälde att hon blivit förföljd av en man som försökt våldta henne. Kvinnan lyckades freda sig varpå mannen avbröt och försvann från platsen. Kvinnan har gett ett bra signalement men det finns ännu ingen misstänkt. Ärendet är omrubricerat till sexuellt tvång.

Flera fall av sexuella ofredanden skedde också. Två kvinnor har anmält att de blivit utsatt för sexuella beröringar. En av kvinnorna har lämnat signalement men det finns ännu ingen misstänkt.

Bojkotta festivalen
Förra året anmäldes en mängd våldtäkter och ofredanden på Bråvalla. Artister talade om att man tänker bojkotta festivalen i Norrköping tills dess att arrangörerna tar krafttag mot de sexuella övergreppen.

Polisen har vid årets musikfestival trappat upp beredskapen och bär automatvapen, eller så kallade förstärkningsvapen. Det är med anledning av de erfarenheter man har dragit efter tidigare händelser inom och utanför Sverige, enligt polisens presstalesperson Thomas Agnevik. Han betonar att det inte finns någon hotbild mot Bråvallafestivalen utan att det är för att skapa trygghet och för att vara förberedda, enligt Norrköpings Tidningar.

Bråvallafestivalen fortsätter till och med lördag.